Vesti
Politika

’’Borelj dokazuje da nije nepristrasan’’

Vlada Kosova je odlučna da ne dozvoli održavanje referenduma Srbije na teritoriji Kosova, a albanski eksperti za politička pitanja pozivaju pozivaju kosovsku vlast "da ne naseda na pritiske Evropske unije, jer bi održavanje referenduma ugrozilo državnost Kosova".
’’Borelj dokazuje da nije nepristrasan’’
Zgrada Vlade Kosova u Prištini (Foto arhiva Kim)

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj je zatražio da se na Kosovu dozvoli održavanje referenduma koji će Srbija organizovati u nedelju zbog ustavnih promena u oblasti pravosuđa.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu kaže je stav Vlade Kosova "jasno iznet".

"Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu učestvovati na ovom referendumu putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini. Organizovanje referenduma o unutrašnjim stvarima jedne države na suverenoj teritoriji druge države nije prihvaćena praksu u bilo kojoj demokratskoj zemlji. Na ovaj način poštujemo naš Ustav i zakone, omogućavamo Srbima sa dvojnim državljanstvom da glasaju i istovremeno poštujemo najbolje međunarodne prakse“, rekao je Krieziu.

Arton Demhasaj, iz organizacije Ćohu, kaže da Vlada Kosova ni na koji način ne bi trebalo da prihvati da se takav referendum održi na Kosovu. On je iznenađen pritiskom koji na Vladu Kosova vrši Evropska unija da dozvoli održavanje referenduma Srbije, s obzirom da takva praksa ne postoji ni u jednoj zemlji EU.

"Može biti skandalozno ako naša vlast odstupi i ovo dozvoli. Ako se dozvoli održavanje referenduma Srbije na Kosovu, mi svojim rukama poklanjamo deo suvereniteta Srbiji, jer dozvoljavamo Srbiji da organizuje referendum na našoj teritoriji. Dakle, to ne treba prihvatiti ni pod kakvim uslovima, ni pod kojim okolnostima. Verujem da je Vlada Kosova ostala pri tim stavovima i da neće dozvoliti da se referendum održi. Ako se održi, mi na neki način slabimo naš suverenitet, umesto da ga jačamo na međunarodnoj sceni“, rekao je on.

Eugen Cakoli, ekspert za izborna pitanja, kaže da je zahtev da se na Kosovu održi referendum druge države nepravedan i da je u suprotnosti sa principima i vrednostima na kojima je izgrađena Evropska unija.

"Smatram da, ako postoji odlučnost naših institucija da ne dozvole ovaj referendum, onda treba upoznati sve naše međunarodne partnere o koracima koje će institucije eventualno preduzeti u slučaju da ove nedelje bude pokušaja otvaranja biračkih mesta na severu ili na pojedinim mestima, kako bismo izbegli eventualne napete situacije. Bićemo u boljoj poziciji ako bi ih unapred obavestimo o koracima koje ćemo preduzeti“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ako Srbija prihvati da kosovski Srbi glasaju preko pošte ili Kancelarije za vezu, ona će biti zakonski obavezna da prizna da nema nadležnost i juridikciju na Kosovu.

Izjave visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đozepa Borelja kojima se Kosovo poziva da dozvoli održavanje referenduma Srbije na Kosovu, Arton Demhasaj smatra štetnim i dokazom da nije nepristrasan.

"Ovo što je Borelj ovih dana izjavio pokazuje da on jednostavno nije nepristrasan po pitanju Kosova i Srbije, da je na strani Srbije i u potpunosti podržava zahtev Srbije da se održi referendum na Kosovu. On traži i vrši pritisak na naše institucije da dozvole održavanje ovog referenduma. Mislim da je to potpuno nepravedno i nezakonito. EU prvo mora da nam kaže koja je država u okviru te organizacije dozvolila da se referendum druge države održi na njenoj teritoriji, odnosno da nam pokaže takvu praksu koja se dogodila u okviru EU ili unutar demokratskog sveta. Tada možemo prihvatiti i ovaj zahtev i ovaj pritisak koji oni vrše“, izjavio je Demhasaj.

Kosovski premijer Aljbin Kurti juče je u razgovoru sa Boreljom jasno izneo stav Vlade Kosova da na Kosovu ne može biti referenduma, već da Srbi sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju poštom ili u kancelariji za vezu u Prištini.

Srbija će 16. januara održati referendum o ustavnim promenama koje se odnose na pravosuđe, na kojem Srbi moraju da se izjasne da li su saglasni sa ustavnom promenom u delu koji govori o načinu izbora sudija i tužilaca.Ostale vesti

’’Građanima teško, a predsednica ćuti’’
Poslanica Demokratske partije Kosova (PDK) Bljerta Deljiu-Kodra kritikovala je predsednicu Vjosu Osmani "zato što ćuti dok se građani suočavaju sa višestrukim krizama". Kritkama vlasti na današnjoj sednici Skupštine Kosova su se pridružili i poslanici ostalih opozicionih partija.
  • 27.01.2022
Kosovski zvaničnici i Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta na društvenim mrežama su se oglasili predsednica Kosova Vjosa Osmani i ministar odbrane Armend Mehaj. I dok je predsednica poručila da "odaje počast milionima izgubljenih života prijateljskog jevrejskog naroda", ministar je otišao dalje, navodeći da se "iskustvo kosovskog i izraelskog naroda ujedinjuje u jednoj tački".
  • 27.01.2022
Prikrivanje zločina OVK
Predsednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun je izjavio da su KFOR i civilna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK) prikrivali zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinjene nad Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica od 1998. do kraja 2000. godine.
  • 27.01.2022
Savet EU postigao dogovor o univerzalnom punjaču za elektronske uređaje
Zemlje EU usvojile su zajednički stav o predlogu o univerzalnom punjaču za elektronske uređaje čiji je cilj, između ostalog, da se smanji količina elektronskog otpada.
  • 27.01.2022
Hovenijer: ZSO treba da postoji, Priština o modelu

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer izjavio je da SAD smatraju da Zajednica srpskih opština na Kosovu treba da postoji, a da je na Prištini da pronađe model sprovođenja i njenog funkcionisanja. Hovenijer je u intervjuu za RTK rekao da je stav američke vlade da Priština treba da ispoštuje obaveze koje je preuzela.

  • 27.01.2022
Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
  • 26.01.2022