Borelj: Dogovor Srbije i Kosova će biti moj prioritet

Imenovani šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da dijalog Beograda i Prištine predugo traje, da se trenutno stanje ne može nastaviti i da se mora postići sporazum, na čemu će se on snažno angažovati. Prvo će posetiti Prištinu, jer, kaže, Srbiju već dobro poznaje.

Podeli ovaj članak sa:
  • Žozep Borelj (Foto N1)

"Jedna stvar je jasna: Kosovo i Srbija moraju da postignu sporazum. To je važno. Uradiću sve što mogu kako bih ispunio ovaj prioritet", izjavio je Borelj.

Žozep Borelj je pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta poručio da dijalog Beograda i Prištine mora biti nastavljen.

"Kosovo mora da povuče takse, a Srbija da se angažuje potpuno u dubokom i iskrenom dijalogu", ocenio je Borelj.

Na pitanje da li će kredibilitet i integritet njegove politike u dijalogu Beograda i Prištine biti doveden u pitanje zbog pozicije Španije, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, Borelj kaže da iako se zemlje članice razlikuju po pitanju priznanja, one su ujedinjene u svom angažmanu na rešavanju problema.

"Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država. Zato moramo da radimo kako bi se razgovori nastavili", poručio je Borelj.

Dosadašnji šef diplomatije Španije je dodao da dobro poznaje Srbiju, a da na Kosovu nikada nije bio iz "očiglednih razloga".

"Zato će moja prva poseta biti Prištini", najavio je Borelj.

Zaključio je da EU ne može biti "geostrateška sila" ukoliko prvo ne reši problem u svom naposrednom okruženju.

Borelj je izrazio nameru da se angažuje na reformama i procesu integracija Zapadnog Balkana.

Svoje prvo izlaganje pred Evropskim parlamentom kao i druge fokuse svoje politike naveo je podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, dalje razvijanje strategija za Afriku i Aziju, jačanje odnosa sa Latinskom Amerikom i obnavljanje transatlanstskih odnosa sa SAD.

U cilju preuzimanja mesta šefa diplomatije EU i potpredsednika Evropske komsije, Žozep Borelj, mora da prođe saslušanje pred Spoljnopolitičkim odborom i odgovori na pitanja poslanika koja se odnose na njegovo znanje i sposobnosti da vodi spoljnu politiku EU, kao i da nezavisno zastupa ineterese EU.

Borelj je naglasio da EU ima ono što je potrebno da se suoči sa sve izazovnijim globalnim problemima. "EU ima najbolju kombinaciju političke slobode, ekonomskog prosperiteta i socijalne kohezije na svetu", izjavio je Borelj.

Pozvao je na jedinstvo i naveo da će "srce" njegovog posla biti premošćavanje različitih pozicija zemalja članica i spoljne politike EU.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane