Vesti
Politika

Borelj: Dogovor Srbije i Kosova će biti moj prioritet

Imenovani šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da dijalog Beograda i Prištine predugo traje, da se trenutno stanje ne može nastaviti i da se mora postići sporazum, na čemu će se on snažno angažovati. Prvo će posetiti Prištinu, jer, kaže, Srbiju već dobro poznaje.
Borelj: Dogovor Srbije i Kosova će biti moj prioritet
Žozep Borelj (Foto N1)

"Jedna stvar je jasna: Kosovo i Srbija moraju da postignu sporazum. To je važno. Uradiću sve što mogu kako bih ispunio ovaj prioritet", izjavio je Borelj.

Žozep Borelj je pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta poručio da dijalog Beograda i Prištine mora biti nastavljen.

"Kosovo mora da povuče takse, a Srbija da se angažuje potpuno u dubokom i iskrenom dijalogu", ocenio je Borelj.

Na pitanje da li će kredibilitet i integritet njegove politike u dijalogu Beograda i Prištine biti doveden u pitanje zbog pozicije Španije, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, Borelj kaže da iako se zemlje članice razlikuju po pitanju priznanja, one su ujedinjene u svom angažmanu na rešavanju problema.

"Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država. Zato moramo da radimo kako bi se razgovori nastavili", poručio je Borelj.

Dosadašnji šef diplomatije Španije je dodao da dobro poznaje Srbiju, a da na Kosovu nikada nije bio iz "očiglednih razloga".

"Zato će moja prva poseta biti Prištini", najavio je Borelj.

Zaključio je da EU ne može biti "geostrateška sila" ukoliko prvo ne reši problem u svom naposrednom okruženju.

Borelj je izrazio nameru da se angažuje na reformama i procesu integracija Zapadnog Balkana.

Svoje prvo izlaganje pred Evropskim parlamentom kao i druge fokuse svoje politike naveo je podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, dalje razvijanje strategija za Afriku i Aziju, jačanje odnosa sa Latinskom Amerikom i obnavljanje transatlanstskih odnosa sa SAD.

U cilju preuzimanja mesta šefa diplomatije EU i potpredsednika Evropske komsije, Žozep Borelj, mora da prođe saslušanje pred Spoljnopolitičkim odborom i odgovori na pitanja poslanika koja se odnose na njegovo znanje i sposobnosti da vodi spoljnu politiku EU, kao i da nezavisno zastupa ineterese EU.

Borelj je naglasio da EU ima ono što je potrebno da se suoči sa sve izazovnijim globalnim problemima. "EU ima najbolju kombinaciju političke slobode, ekonomskog prosperiteta i socijalne kohezije na svetu", izjavio je Borelj.

Pozvao je na jedinstvo i naveo da će "srce" njegovog posla biti premošćavanje različitih pozicija zemalja članica i spoljne politike EU.Ostale vesti

Radna grupa će razmatrati ukidanje takse
Kosovsko Ministarstvo ekonomije formiralo je tim za identifikaciju trgovinskih barijera i on će Vladi Kosova preporučiti uklanjanje ili zadržavanje stopostotne takse na uvoz srpske robe.
  • 25.02.2020
Vučić, floskule, njihova značenja i tumačenja
Političari i analitičari na Kosovu različito tumače nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića "da će ove godine Srbiji po pitanju Kosova biti ponuđeno nešto što će teško moći da odbije, ali neće smeti da prihvati".
  • 24.02.2020
Protest zbog najave ukidanja takse
Aktivisti Alijanse za budućnost Kosova organizovali su u Prištini simboličnu akciju protiv najave premijera Aljbina Kurtija da će ukinuti taksu od 100 odsto na srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine.
  • 24.02.2020
Rašić: Ukidanje takse će odblokirati proces dijaloga
Ukidanje ili bar suspenzija taksi dovela bi do prekida blokade procesa dijaloga Beograda i Prištine, smatra predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 24.02.2020
Uzurpirana imovina, bezbednosna i ekonomska situacija u povratničkim sredinama, glavni su razlozi što je proces povratka na Kosovu u stagnaciji, zaključili su ministar Dalibor Jevtić i šef misije Oebsa Jan Bratu.
  • 24.02.2020
Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Londonu da je planirano da do kraja godine otpočne izgradnja auto - puta mira Niš-Priština-Tirana-Drač, koji će EBRD najverovatnije finansirati.
  • 24.02.2020