Vesti
Politika

Borelj: Beograd i Priština da se dogovore

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Borelj (Foto EPA, A.Cukić)

"Jasno je da se EU zalaže za održavanje trenutnog stanja kada su granice u pitanju, a neke zemlje članice su vrlo protiv pokretanja u tom pravcu", istakao je Borelj.

Šef diplomatije EU je u razgovoru sa medijima u Briselu poručio da "bez dogovora Srba i Kosovara nema rešanja za kosovsko pitanje", ali i da se ne mogu imati odršene ruke da se dogovori "šta god se želi".

"Svaki dogovor će imati kolateralni efekat na region, a svi znamo kako je osetljivo pitanje promene granica. Ako počnete sa promenom granica na jednom mestu, javiće se i drugi koji žele isto. Zato je najbolje zadržati trenutno stanje", poručio je Borelj.

Naglasio je da nema takmičenja između EU i SAD i da "postoji samo jedan dijalog Beograda i Prištine, onaj koji je pokrenula i nastavlja da vodi EU".

Angažman SAD situira, čini se, u sferu "propagande":

"Ako SAD žele da pomognu to je dobro, ali nas ne pokreću interesi koji su u sferi propagande, mi želimo da radimo ozbiljan posao i pokrenemo dijalog koji je blokiran zbog političke nestabilnosti na Kosovu", ocenio je Borelj.

Šef diplomatije EU je dodao da predsednik i prelazni premijer u Prištini "niti misle, niti govore iste stvari", a da je politička situacija na Kosovu nejasna, u očekivanju raspleta oko formiranja nove vlade na Kosovu.

"Prvo smo čekali na novu vladu ( u Prištini), a kada je konačno izabran za premijera Aljbin Kurti je i razrešen dužnosti odlukom parlamenta. Time je izgubio većinu na Kosovu i bilo gde drugde. U međuvremenu, mi ne pokušavamo da dođemo do dogovora koji ne rešavaju ništa", poručio je Borelj.

Povodom izjave predsednika Kosova Hašima Tačija da neće da učestvuje u dijalogu kome posreduje specijalni predstavnik koji dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo, Borelj je naglasio da je i Srbija "mogla da se pozove na isto pravo" i odbije učešće ukoliko je izabran neko ko dolazi iz zemlje koja priznaje Kosovo.

"Zaboravite na to. U pitanju su službenici, nacionalne diplomate koji rade za EU. To je neoprostivo. Mora se ponašati ozbiljno", zaključio je Borelj.

 Ostale vesti

Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020
Hoti u Parizu sa Makronom, Vučić u četvrtak
Kosovski premijer Avdulah Hoti sastaće se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 
  • 07.07.2020
Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020
RIK objavio konačne rezultate izbora,u parlamentu sedam lista
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine prema kome je u parlament ušlo sedam izbornih lista.
  • 05.07.2020
Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020