Vesti
Politika

Borel: Vreme da Srbija i Kosovo jasno kažu kako će sprovesti Sporazum

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da je vreme da se Srbija i Kosovo dogovore o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i jasno kažu kako će ga sprovesti, a da lideri pokažu hrabrost i odgovornost.
Borel: Vreme da Srbija i Kosovo jasno kažu kako će sprovesti Sporazum
Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel (Foto FoNet/AP)

Borel je u blogu koji je danas objavljen na sajtu Evropske službe za spoljne poslove naveo da bez normalizacije odnosa Beograda i Prištine nema članstva u EU, kao i da dijalog treba posmatrati u širem geopolitičkom kontekstu.

"Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine je promenio sliku. Dijalog se ne tiče samo Kosova i Srbije. Mora se posmatrati u aktuelnom širem geopolitičkom kontekstu, odlučujućem trenutku u evropskoj istoriji", ocenio je evropski zvaničnik.

"Zapadni Balkan je deo Evrope. I svakako nije čip koji će Putin koristiti u svojim imperijalističkim snovima", napisao je Borel uoči sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Ohridu u subotu, 18. marta.

Borel je rekao da će glavna tema sastanka biti Implementacioni aneks Sporazuma, koji će rezultirati "dalekosežnom normalizacijom odnosa" Beograda i Prištine i "u suštini" normalizacijom života ljudi u regionu i otvaranjem puta Srbije i Kosova ka članstvu u EU.

Borel je istakao da Srbija i Kosovo treba da normalizuju odnose da bi se pridružili Uniji i da ne postoji zaobilazni put.

"EU radi svoj deo posla i dijalog Beograda i Prištine je centralni deo mog mandata", kazao je Borel, dodajući da "niko nikad nije rekao da će tako monumentalan zadatak kao što je pomaganje sporazuma o normalizaciji biti lak".

"Bilo je uspona i padova i previše često su se pitanja smatrana malim i tehničkim pokazala veoma osetljivim i političkim, s potencijalom da prerastu u nasilje", naveo je Borel.

On je dodao da su se vreme i energija, umesto na napredak u normalizaciji odnosa u cilju bezbednije Evrope i bolje budućnosti za region, trošili na upravljanje krizama, barikade i pretnje nasiljem u drugoj polovini 2022.

"Nije bilo lako smiriti situaciju i izbeći potpuni sukob, ali smo uspeli", naveo je Borel, dodajući da je taj "začarani krug kriza na ivici eskalacije ili čak nasilja" morao da bude prekinut.

Zato je, podsetio je, u septembru prošle godine Vučiću i Kurtiju ponudjen "smeo predlog" koji će okončati upravljanje krizom i preusmeriti pažnju na normalizaciju i pomirenje i koji će celom regionu pomoći da učini veliki korak ka Evropi.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, o kojem su se Vučić i Kurti saglasili na sastanku u Briselu 27. februara, predstavlja važan korak napred, ali "to još nije gotova stvar".

"Zato je sada vreme da se fokusiramo na širu sliku i da ne dozvolimo da se još jedan prozor mogućnosti zatvori pred očima naroda regiona, kao što se desilo nekoliko puta u skorijoj istoriji", napisao je šef evropske diplomatije.

Istakavši da je Zapadni Balkan postao jedan od njegovih prioriteta kada je imenovan za visokog predstavnika EU, Borel je rekao da će nastaviti da radi na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji je prihvatljiv članicama EU, koji je u skladu s medjunarodnim pravom i evropskim zakonodavstvom i koji doprinosi regionalnoj stabilnosti, a da je sporazum koji je na stolu važan korak ka tom cilju.

"Sada je vreme da lideri Kosova, Srbije i celog Zapadnog Balkana pokažu hrabrost i zajedničku odgovornost za uspeh procesa pridruživanja regiona EU", rekao je Borel, dodajući da je zadatak lidera da ljudima pruži kvalitet života koji žele i kvalitet života koji donosi članstvo u EU.Ostale vesti

Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Mišel: Otvorena prilika za napredak ka EU, ali Beograd i Priština moraju da reše sporove

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da bi na samitu Evropske političke zajednice u Granadi moglo da dođe do neformalnih sastanaka lidera EU i Zapadnog Balkana o situaciji na Kosovu. U izjavi za RTS Mišel je naglasio da su u toku diplomatski napori kako bi se lideri u regionu uverili da su "dijalog i stabilnost ono na čemu treba da rade".

  • 04.10.2023
Ozdemir: Put napred da vodi ka poštovanju kosovske nezavisnosti
"Izuzetno je važno da put napred vodi ka miru, da vodi ka poštovanju granica, da vodi poštovanju kosovske nezavisnosti. I ako je ovo osnova, da je nezavisnost Kosova poštovana, o svemu može da se razgovara. Naravno da je neophodno da se razgovara o situaciji srpske manjine na severu, ali unutar granica Kosova", poručio je u Prištini nemački savezni ministar za hranu i poljoprivredu Džem Ozdemir.
  • 04.10.2023