Vesti
Politika

Borel: Vodeća uloga EU u dijalogu BG i PR

Evropska unija je ta koja ima vodeću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, ali radi u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, sa kojima deli agendu u regionu, izjavio je potpredsednik Evropske komisije i visoki prestavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel.
Borel: Vodeća uloga EU u dijalogu BG i PR
Žozep Borel (Foto DW)

On je objasnio da vodeću ulogu u tom procesu Evropska unija pokazuje i imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na zapadnom Balkanu.

U odgovoru na poslaničko pitanje, da li EU gubi uticaj nad pregovorima u odnosu na SAD, u kome se kao primer navodi uloga te države u ponovnom uspostavljanju avio-saobraćaja između Kosova i Srbije, Borel je naveo da "Evropska unija načelno podržava sve mere i radnje koje doprinose olakšavanju kretanja i komunikacije među ljudima".

"Ovo je jedan od načina koji vodi ka normalizaciji odnosa i unapređenju regionalne saradnje. Srbiji i Kosovu je potrebno više ovih koraka, više sporazuma, više normalizacije", naveo je Borel u pisanom odgovoru.

On je dodao da je u tom kontekstu, Evropska unija pozdravila odluku vlasti u Prištini da ukinu carinske stope uvedne za robu koja potiče iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Ovo je pozitivan razvoj za regionalnu saradnju i može doprineti obnovi razgovora o dijalogu", zaključio je Žozep Borel.

Pregovori Beograda i Prištine o normalizuaciji odnosa prekinuti su krajem 2018. godine kada je tadašnji premijer Kosova Ramuš Haradinaj uveo takse od sto odsto na proizvode iz Srbije i BiH, a 1. aprila ukinula ih je kratkotrajna vlada Aljbina Kurtija.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020