Vesti
Politika

Borel: Sporazum Kosova i Srbije biće deo njihovog evropskog puta

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u Ohridu da su se Kosovo i Srbija dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. On je naglasio da će obe strane biti obavezane sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta.
Borel: Sporazum Kosova i Srbije biće deo njihovog evropskog puta
Žozep Borel (Foto Tviter @EUKosovo)

„U okviru aneksa strane su se dogovorile da ispune sve članove sporazuma i sprovedu sve obaveze bez odlaganja i u dobroj veri“, rekao je Borel.

Borel je naveo i da će EU „snažno zahtevati od strana da ispune obaveze“ iz dogovora i da će neispunjavanje obaveza vući posledice.

Dodao je da je radi implementacije člana 7 sporazuma Kosovo pristalo odmah, i to „stvarno odmah“ na pregovore u okviru dijaloga o uspostavljanju aranžamana i garancija da bi se obezbedila odgovarajuća samouparava za sprsku zajednicu na Kosovu.

Strane su se, kako je rekao, obavezale i da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao što je ispregovarano u okviru dijaloga kao hitno pitanje.

To se, kako je rekao, desilo jer Kosovo nije bilo dovoljno fleksibilno o materiji, a sa druge strane jer je Srbija prethodno izjavila da neće potpisivati sporazum, iako su bili spremni za sprovođenje.

Borel je naglasio da se aneks i sporazum smatraju usvojenim putem njegovog saopštenja koje će biti objavljeno.

„Uprkos činjenici da je predložem ambiciozniji tekst na početku susreta, ono što su strane prihvatile – sporazum i sprovođenje aneksom postaće sastavni deo njihovog puta ka EU“, rekao je.

„Trebalo bi da se fokusiramo na sadržinu dogovorenog i jasno je da će obe strane imati veliku korist od dogovorenog“, rekao je Borel i dodao da se dogovor ne tiče samo Kosova i Srbije, te da pažnja medija dokazuje da se radi o stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu celog regiona Zapadnog Balkana.

Borel je naveo da je danas bio cilj da se postigne dogovor o tome kako sprovesti sporazum sa prošlog sastanka u Briselu 27. februara. „Danas je na stolu bilo kako će biti sproveden, šta i do kada treba uraditi, ko i na koji način“.

„Drago mi je da mogu da objavim da imamo sporazum i kako to da realizujemo“, istakao je.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se ranije danas, odvojeno, sa Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a potom je održan i trilateralni sastanak. Maratonski razgovori trajali su gotovo 12 sati.Ostale vesti

Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023
Pretnje Kurtiju zbog ZSO

Bivši savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši saopštio je da će gađati Kurtijevu kuću Molotovljevim koktelom, ako bude formirao Zajednicu opština sa srpskom većinom.

  • 21.03.2023
Gutereš pozdravlja dogovor Srbije i Kosova
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je postizanje dogovora o Sporazumu između Srbije i Kosova za normalizaciju odnosa i istakao da strane moraju da rade brzo i u dobroj veri da implementiraju sve svoje obaveze iz sporazuma, prenosi španski Europapres.
  • 21.03.2023