Vesti
Politika

Borel: Regionalni lideri da se uzdrže

EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
Žozep Borel (Foto Imago images)

On je na taj način odgovorio na poslaničko pitanje da li bi trebalo pokrenuti diskusiju o stavu Milorada Dodika, da bi Republika Srpska trebalo da bude tretirana na isti način kao Kosovo, u kontekstu priznavanja kosovske nezavisnosti.

Borel je dodao da od svih političkih lidera u regionu Zapadnog Balkana očekuje da aktivno podrže dijalog Beograda i Prištine.

"Cilj dijaloga Beograda i Prištine, koji podržava EU i koji se bavi svim nerešenim pitanjima, je da dve strane postignu sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji svojih odnosa. To će doprineti stabilnosti u regionu zapadnog Balkana u celini", naveo je Borel u pisanom odgovoru.

On je ponovio dobro poznat stav Brisela da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi od suštinske važnosti za dalje evrointegracije svih država regiona.

Borel je još podsetio da je put Bosne i Hercegovine ka EU zasnovan na 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske Komisije o prijavi BiH za članstvo u EU, koje je Evropski savet odobrio u decembru 2019. godine i dodao da "Komisija prati napredak u ispunjavanju ovih ključnih prioriteta, uzimajući u vidu i nedavno objavljeni godišnji paket za proširenje".Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020