Vesti
Politika

Borel: Radićemo najbolje što znamo da olakšamo dijalog Beograda i Prištine

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj i ministar spoljnih poslova Nemačke Heiko Mas tokom sastanka u Berlinu razgovarali su i o situaciji na Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.
Borel: Radićemo najbolje što znamo da olakšamo dijalog Beograda i Prištine
Žozep Borel (Foto DW)

Žosep Borel je poručio da će uraditi najbolje što znaju kako bi olakšali dijalog Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik Evropske unije obavestio je šefa nemačke diplomatije i o svojim planovima za posetu Beogradu i Prištini krajem ove nedelje.

"Kada je u pitanju Zapadni Balkan imamo zajedničku viziju kako da dođemo stabilnosti i bezbednosti u ovom važnom regionu koji je u našem neposrednom okruženju", naglasio je Borel.

Upozorio je na sve veći broj izazova širom sveta i ukazo na činjenicu da Evropska unija često "ostavi vakum koji drugi igrači popune".

"Moramo biti više ujedinjeni i imati zajedničko shvatanje sveta kako bismo razvili jaču zajedničku bezbednosnu i spoljnu politiku", naglasio je Borel.

Pozvao je Nemačku da preuzme vodeću ulogu i izgradnji takve Evrope.

"Ništa se ne može uraditi bez Nemačke i znam da će moj posao biti uspešan samo ukoliko imam vašu podršku", izjavio je Borel nakon sastanka sa Heikom Masom u Berlinu.Ostale vesti

Hotija gađali jajima uz povike
Nepoznate osobe su, u blizini zgrade kosovske vlade u Prištini, gađale jajima zamenika kosovskog premijera Avdulaha Hotija, a kako navodi Kljan Kosova, to je učinjeno u znak protesta zbog ukidanja takse.
  • 23.02.2020
Dačić: Antigva i Barbuda uvažiće rezulutate dijaloga o Kosovu
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je nova pozicija Antigve i Barbuda o pitanju Kosova i da će uvažiti rezultate dijaloga Beograda i Prištine.
  • 22.02.2020
DSK: Vreme je za ukidanje takse
Čelnici Demokratskog saveza Kosova smatraju da bi mera reciprociteta trebalo da se sprovodi u uskoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Lider te stranke Isa Mustafa rekao je to juče Gazeti Ekspres, a istog je mišljenja i predsednica parlamenta Vjosa Osmani. Član rukovodstva Ljufti Haziri smatra da je vreme za ukidanje takse.
  • 22.02.2020
„Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine“
Kosovski predsednik Hašim Tači za nešto više od mesec dana ulazi u finalnu godinu petogodišnjeg mandata obeleženog nedovršenim pregovorima Beograda i Prištine.
  • 22.02.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za dijalog
Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak postavljen je danas za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, prenosi prištinska Gazeta Ekspres pozivajaući se na neimenovane izvore u Briselu.
  • 21.02.2020
Borel sa Vučićem, Tačijem i Kurtijem o specijalnom izaslaniku
Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel je danas o postavljanju specijalnog izaslaniku EU za dijalog Beograd-Priština i za Zapadni Balkan razgovarao telefonom s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem Aljbinom Kurtijem.
  • 21.02.2020