Vesti
Politika

Borel: Radićemo najbolje što znamo da olakšamo dijalog Beograda i Prištine

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj i ministar spoljnih poslova Nemačke Heiko Mas tokom sastanka u Berlinu razgovarali su i o situaciji na Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.
Borel: Radićemo najbolje što znamo da olakšamo dijalog Beograda i Prištine
Žozep Borel (Foto DW)

Žosep Borel je poručio da će uraditi najbolje što znaju kako bi olakšali dijalog Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik Evropske unije obavestio je šefa nemačke diplomatije i o svojim planovima za posetu Beogradu i Prištini krajem ove nedelje.

"Kada je u pitanju Zapadni Balkan imamo zajedničku viziju kako da dođemo stabilnosti i bezbednosti u ovom važnom regionu koji je u našem neposrednom okruženju", naglasio je Borel.

Upozorio je na sve veći broj izazova širom sveta i ukazo na činjenicu da Evropska unija često "ostavi vakum koji drugi igrači popune".

"Moramo biti više ujedinjeni i imati zajedničko shvatanje sveta kako bismo razvili jaču zajedničku bezbednosnu i spoljnu politiku", naglasio je Borel.

Pozvao je Nemačku da preuzme vodeću ulogu i izgradnji takve Evrope.

"Ništa se ne može uraditi bez Nemačke i znam da će moj posao biti uspešan samo ukoliko imam vašu podršku", izjavio je Borel nakon sastanka sa Heikom Masom u Berlinu.Ostale vesti

Lajčak i Bilčik razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak razgovarao je u ponedeljak u Bratislavi sa specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom o dijalogu Beograda i Prištine i postignutom sporazumu u Ohridu.

  • 28.03.2023
Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023