Vesti
Politika

Borel: Prioritet sveobuhvatni sporazum Beograd-Priština

Visoki predstavnik EU Žozep Borel u pismu šefovima diplomatija EU istakao je da u spoljnoj politici Unije prvenstvo moraju da imaju i svetska geopolitička pitanja, kao i "čvrsto povezivanje Zapadnog Balkana s EU".
Borel: Prioritet sveobuhvatni sporazum Beograd-Priština
Žozep Borel (Foto Ekspres)

Borel je u pismu šefovima diplomatija EU na zasedanju u Briselu naveo da će njegov prioritet biti da "dela u prilog sveobuhvatnog sporazuma Beograd-Priština i da se Bosna i Hercegovina postavi na put ka stabilnosti".

Novi šef za spoljnu i bezbednosnu politiku EU je to podvukao uoči današnje međuvladine konferencije EU-Srbija na kojoj će Srbija u pregovorima o članstvu otvoriti poglavlje o slobodnom kretanju kapitala.

Istovremeno su u Briselu predlozi za novu "metodologiju" proširivanja mahom dobili podršku na jučerašnjoj nezvaničnoj razmeni mišljenja, na kojoj su u Briselu učestvovali ministri inostranih poslova Severne Makedonije, Albanije i više članica Unije.

Neke članice, poput Poljske i Madjarske bile su protiv toga i tražile su da se Skoplju i Tirani odmah odobri početak pregovora o članstvu.

U ravni EU je, medjutim, dogovoreno da Evropska komisija do 20. januara sačini mišljenje, izveštaj o elementima nove "metodologije" proširivanja, tako da se o tome potom izjasni i Savet ministara Unije i u martu vodji EU.

Borel je u pismu šefovima evropskih diplomatija podvukao da članice EU "moraju postići saglasnost kako nastaviti proces proširivanja" i naveo da će se on založiti da se o novoj metodologiji proširivanja medju partnerima u Uniji postigne dogovor do susreta na vrhu EU-Zapadni Balkan u maju iduće godine, tako da se otvori mogućnost i za pokretanje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Čelnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku je upozorio da smo svedoci narastanja novog geostrategijskog nadmetanja, posebno izmedju Kine, Rusije i Amerike, napomenuvši da "SAD jesu i ostaju ključni partner i saveznik Evropske unije".

"EU se mora angažovati… da bi postala istinski geopolitički činilac i delovala jezikom snage… a ne samo poprište za geopolitička nadmetanja", navodi se u pismu Borela šefovima diplomatija Unije i dodaje da je otud nužno i da trgovina i tehnologija budu uvrštene u geostrategijske prioritete.

On je takođe predočio da se mora da se razmotri kako uspostaviti plodan dijalog s Ankarom na najvišoj ravni i podvukao da za EU saradnja s Ukrajinom mora biti važna da bi se obustavili sukobi u toj zemlji i potpuno sproveo mirovni sporazum iz Minska.Ostale vesti

Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu

Udruženje veterana OVK zatražilo je danas od parlamentarnih grupa u kosovskoj skupštini da izmene Zakon o Specijalnom sudu i prošire mandat za istraživanje svih zločina tokom sukoba na Kosovu.

  • 14.08.2020
Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19
Poslanici kosovske skupštine usvojili su sa 77 glasova za, u drugom čitanju, nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, javlja prištinska Koha.
  • 14.08.2020
Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020