Vesti
Politika

Borel: Predlog EU za Kosovo doneo bi napredak i Beogradu i Prištini

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je da bi napredak u procesu normalizacije odnosa na osnovu predloga EU za Kosovo koji je predstavljen Beogradu i Prištini, doneo značajne koristi obema stranama.

Borel: Predlog EU za Kosovo doneo bi napredak i Beogradu i Prištini
Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel (Foto FoNet/AP)

Posle sastanka ministara spoljnih poslova članica EU, Borel je novinarima rekao da je to "jedini način da se prekine začarani krug krize na terenu i da se smanji rizik od dalje eskalacije".

"Očekujemo ozbiljnu posvećenost i spremnost (dve strane) za konstruktivan angažman kako bi se došlo do napretka na osnovu predloga (EU)", naveo je Borel.

On je rekao i da je obavestio šefove diplomatija članica EU o razgovorima koje je specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak, zajedno sa predstavnicima SAD, Nemačke, Francuske i Italije, imao u petak u Beogradu i Prištini, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.Ostale vesti

Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023
Potvrđeno Lajčak i u Prištini i u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće danas u Prištini i Beogradu.

  • 06.02.2023