Vesti
Politika

Borel pozdravlja američke sankcije Veselinovićevoj grupi

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borel reagovao je na Tviteru na objavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da "Sjedinjene Države uvode sankcije protiv 16 pojedinaca i 24 subjekta povezanih sa aktivnostima transnacionalnog organizovanog kriminala u Evropi i na zapadnoj hemisferi".
Borel pozdravlja američke sankcije Veselinovićevoj grupi
Đozep Borel (Foto Tviter@JosepBorrellF)

Sekretar Blinken je u svom postu dodao da je "borba protiv korupcije koja olakšava organizovani kriminal nacionalni bezbednosni prioritet".

 


Reagujući na njegovu objavu, Borel je naveo da je "rešenost SAD važan korak u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu".

 

 

"Razbijanje transnacionalnih kriminalnih mreža doprinosi bezbednosti, stabilnosti i unapređuje vladavinu prava u čitavom regionu", naveo je Borel.

On je zaključio da je EU u potpunosti posvećena postizanju tog zajedničkog cilja.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022