Vesti
Politika

Borel posle razgovora sa Vučićem i Kurtijem: Evropa ne može da ima još jedan sukob

"Sa ratom u Ukrajini, Evropa ne može da ima još jedan sukob na svom tlu. Odgovornost je strana da to izbegnu u korist svog naroda, koji će najviše izgubiti ako se trenutno eskalaciono ponašanje ne preokrene", poručio je šef evropske diplomatije Žozep Borel.
Borel posle razgovora sa Vučićem i Kurtijem: Evropa ne može da ima još jedan sukob
Žozep Borel (Foto EPA/Stephanie Lecocq)

On se danas, zajedno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, na odvojenim sastancima, sastao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, na marginama Mirovnog foruma u Parizu.

Sastanak je održan u jeku tenzija na severu Kosova, odnosno odluke Srba da napuste kosovske institucije na severu.

"Kosovski Srbi bi trebalo odmah da se vrate u kosovske institucije i da nastave sa svojim dužnostima, a Kosovo bi trebalo da uskladi svoje postupke na registarskim tablicama sa ranijim sporazumima iz dijaloga i bez daljeg odlaganja pokrene pregovore o uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Ove obaveze, preuzete u okviru dijaloga, ostaju važeće i obavezujuće" - poručio je takođe Borel.

On je naveo i da će nemogućnost da se brzo ispune obaveze i deeskalacija imati štetne posledice "pre svega na ljude na Kosovu i u Srbiji, na evropsku budućnost obe strane i njihov kredibilitet u očima evropskih i međunarodnih partnera".

„Sadašnje geopolitičko okruženje čini još imperativnijim prevazilaženje nasleđa prošlosti i uključenje u smislene pregovore o onome što je zaista važno za Kosovo, Srbiju, njihov narod i ceo region, a to je normalizacija odnosa između dve strane kao ključni faktor za njihov napredak na svom evropskom putu" - zaključio je Borel.

Otvoren razgovor sa Borelom i Lajčakom o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije, ali i usklađivanju spoljne politike sa EU - naveo je Aleksandar Vučić u vezi sa sastankom sa visokim zvaničnicima EU.

"Istakao sam da je od najvećeg značaja da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri čvrstom stavu da Priština konačno treba da krene da ispunjava preuzete obaveze, što se, pre svega, odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, čime bi i u praksi pokazali navodnu privrženost nastavku dijaloga i rešavanju svih otvorenih pitanja" - naveo je Vučić.

Dodaje da su se saglasili da je "neophodno spustiti sve tenzije, smiriti napetosti i racionalno rešavati probleme, na čemu Srbija uvek insistira".

Kosovski premijer Aljbin Kurti je "istakao elemente okvirnog sporazuma za punu normalizaciju odnosa uz obostrano priznavanje", dok je rekao da je francusko-nemački predlog služi kao dobra osnova za dalju diskusiju - saopšteno je, sa druge strane, iz kosovske vlade.

"Govoreći o nedavnim dešavanjima na severu zemlje, premijer Kurti je ponovio da je Vlada Republike Kosovo pokazala odlučnost za vladavinu prava i posvećenost održavanju mira i bezbednosti u zemlji" - navodi se u saopštenju.

Kurti i Vučić su pominjali mogućnost zajedničkog sastanka u Parizu što se, međutim, za sada nije dogodilo.

 Ostale vesti

Borel: Novi tekst predloga prosleđen Beogradu i Prištini
Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borel poručio je da je poslednja verzija predloga u dijalogu već prosleđena Beogradu i Prištini.
  • 06.12.2022
Lajčak: Nije dobro što postoji bezbednosni vakuum na severu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Sastanak sa Kurtijem sam iskoristio da razgovaram o situaciji na severu nakon povlačenja pripadnika srpske zajednice iz policije i pravosuđa i želeo sam da čujem kako teku pripreme za lokalne izbore”, rekao je Lajčak dodajući da nije dobro što na severu postoji bezbednosni vakuum.
  • 06.12.2022
Osmani: Bez susreta sa Vučićem
Predsednica Kosova Vjosa Osmani najavila je da će Kosovo podneti kandidaturu za članstvo u EU do kraja godine, ukazujući da samit EU - Zapadni Balkan nije mesto za pregovore Kosova i Srbije, odbacujući mogućnost susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 06.12.2022
Akcioni plan EU: Zaustaviti ilegalne migracije preko Balkana
Evropska komisija namerava da zauzda ilegalne migracije preko Zapadnog Balkana u zemlje Evropske unije posebnim akcionim planom. Plan podrazumeva i jačanje kontrole granica i ubrzano vraćanje ljudi koji nisu dobili azil.
  • 06.12.2022
Vučić: Bolje za stolom nego na stolu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Tirani da je njegovo prisustvo na Samitu EU - Zapadni Balkan dobra prilika da se čuva interes zemlje.
  • 06.12.2022
Dačić: Priština da poštuje obaveze
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ne veruje da će deklaracija o poštovanju svih sporazuma, koja će biti doneta na samitu u Tirani "osvestiti" Prištinu da poštuje i ispuni obaveze koje su potpisali.
  • 06.12.2022