Vesti
Politika

Borel posle razgovora sa Vučićem i Kurtijem: Evropa ne može da ima još jedan sukob

"Sa ratom u Ukrajini, Evropa ne može da ima još jedan sukob na svom tlu. Odgovornost je strana da to izbegnu u korist svog naroda, koji će najviše izgubiti ako se trenutno eskalaciono ponašanje ne preokrene", poručio je šef evropske diplomatije Žozep Borel.
Borel posle razgovora sa Vučićem i Kurtijem: Evropa ne može da ima još jedan sukob
Žozep Borel (Foto EPA/Stephanie Lecocq)

On se danas, zajedno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, na odvojenim sastancima, sastao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, na marginama Mirovnog foruma u Parizu.

Sastanak je održan u jeku tenzija na severu Kosova, odnosno odluke Srba da napuste kosovske institucije na severu.

"Kosovski Srbi bi trebalo odmah da se vrate u kosovske institucije i da nastave sa svojim dužnostima, a Kosovo bi trebalo da uskladi svoje postupke na registarskim tablicama sa ranijim sporazumima iz dijaloga i bez daljeg odlaganja pokrene pregovore o uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Ove obaveze, preuzete u okviru dijaloga, ostaju važeće i obavezujuće" - poručio je takođe Borel.

On je naveo i da će nemogućnost da se brzo ispune obaveze i deeskalacija imati štetne posledice "pre svega na ljude na Kosovu i u Srbiji, na evropsku budućnost obe strane i njihov kredibilitet u očima evropskih i međunarodnih partnera".

„Sadašnje geopolitičko okruženje čini još imperativnijim prevazilaženje nasleđa prošlosti i uključenje u smislene pregovore o onome što je zaista važno za Kosovo, Srbiju, njihov narod i ceo region, a to je normalizacija odnosa između dve strane kao ključni faktor za njihov napredak na svom evropskom putu" - zaključio je Borel.

Otvoren razgovor sa Borelom i Lajčakom o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije, ali i usklađivanju spoljne politike sa EU - naveo je Aleksandar Vučić u vezi sa sastankom sa visokim zvaničnicima EU.

"Istakao sam da je od najvećeg značaja da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri čvrstom stavu da Priština konačno treba da krene da ispunjava preuzete obaveze, što se, pre svega, odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, čime bi i u praksi pokazali navodnu privrženost nastavku dijaloga i rešavanju svih otvorenih pitanja" - naveo je Vučić.

Dodaje da su se saglasili da je "neophodno spustiti sve tenzije, smiriti napetosti i racionalno rešavati probleme, na čemu Srbija uvek insistira".

Kosovski premijer Aljbin Kurti je "istakao elemente okvirnog sporazuma za punu normalizaciju odnosa uz obostrano priznavanje", dok je rekao da je francusko-nemački predlog služi kao dobra osnova za dalju diskusiju - saopšteno je, sa druge strane, iz kosovske vlade.

"Govoreći o nedavnim dešavanjima na severu zemlje, premijer Kurti je ponovio da je Vlada Republike Kosovo pokazala odlučnost za vladavinu prava i posvećenost održavanju mira i bezbednosti u zemlji" - navodi se u saopštenju.

Kurti i Vučić su pominjali mogućnost zajedničkog sastanka u Parizu što se, međutim, za sada nije dogodilo.

 Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023