Vesti
Politika

Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Žozep Borel (Foto EU)

"Pod hitno treba vratiti mir. Nasilje je moglo da se izbegne i mora da se izbegava u budućnosti", naveo je Borel u pisanoj izjavi za medije. Poručio je da je Evropska unija spremna da sprovede odlučne mere. "Nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice", navodi se u izjavi.

EU, navodi, najoštrije osuđuje nasilje nad građanima, trupama KFOR-a, snaga za sprovođenje zakona i medija na severu Kosova.

Istovremeno je naveo da Evropska unija čvrsto stoji iza NATO-ve misije KFOR i misije Evropske unije EULEX u ispunjavanju njihovih mandata.

"Očekujemo od kosovskih vlasti da odmah prekinu policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova. Gradonačelnici treba privremeno da vrše svoje dužnosti u drugim prostorijama van opštinskih zgrada".

Naglasio je da prevremeni izbori treba da se najave što pre u sve četiri opštine i da se organizuju uz punu inkluziju. "Očekujemo od kosovskih Srba da učestvuju na tim izborima", odlučan je visoki predstavnik EU.

Međutim, izrazio je i zabrinutost zbog podignutog najvišeg stepena borbene gotovosti Vojske Srbije.

"Evropska unija očekuje i od Kosova i od Srbije da se odgovorno ponašaju i odmah angažuju u dijalogu posredstvom EU kako bi našli održivo rešenje za situaciju na severu Kosova koje će garantovati bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i utrti put primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji i pripadajućim aneksima. To uključuje, da se bez daljeg odlaganja i preduslova započne rad na uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom", zaključio je Borel.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023