Vesti
Politika

Borel: Oči EU i Zapadnog Balkana uprte u Ohrid

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da su oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid.

Borel: Oči EU i Zapadnog Balkana uprte u Ohrid
Ohrid, Severna Makedonija (Foto Pixabay)

"Nakon intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaraćemo o implementaciji aneksa - sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa", napisao je Borel na Tviteru.

Pendarovski: Pozitivan ishod sastanka Vučića i Kurtija bio bi dobar za region

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio u Ohridu da bi pozitivan ishod današnjeg sastanka lidera Kosova i Srbije Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića bio dobar za ceo region.

Veliko interesovanje medija sa Kosova

Sve veće medijske kuće i portali na Kosovu direktno izveštavaju iz Ohrida sa sastanka premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sinoć do kasnih sati televizije su u Prištini i u improvizovanim studijima u Ohridu organizovale debate i analize o mogućim dometima današnjeg susreta.

U anketama na televizijskim stanicama i na portalima građani su iskazali veliko interesovanje za sastanak u Ohridu, iznoseći različite poglede i mišljenja, od opšte i bezrezervne podrške premijeru Kurtiju do onih koji sporazum smatraju štetnim za Kosovo.

U javnosti Kosova ipak prevladava stav da treba ići u pravcu dogovora jer se to vidi kao mogućnost rešavanja problema u odnosima sa Srbijom.Ostale vesti

Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023
Pretnje Kurtiju zbog ZSO

Bivši savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši saopštio je da će gađati Kurtijevu kuću Molotovljevim koktelom, ako bude formirao Zajednicu opština sa srpskom većinom.

  • 21.03.2023