Vesti
Politika

Borel: Oči EU i Zapadnog Balkana uprte u Ohrid

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da su oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid.

Borel: Oči EU i Zapadnog Balkana uprte u Ohrid
Ohrid, Severna Makedonija (Foto Pixabay)

"Nakon intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaraćemo o implementaciji aneksa - sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa", napisao je Borel na Tviteru.

Pendarovski: Pozitivan ishod sastanka Vučića i Kurtija bio bi dobar za region

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio u Ohridu da bi pozitivan ishod današnjeg sastanka lidera Kosova i Srbije Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića bio dobar za ceo region.

Veliko interesovanje medija sa Kosova

Sve veće medijske kuće i portali na Kosovu direktno izveštavaju iz Ohrida sa sastanka premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sinoć do kasnih sati televizije su u Prištini i u improvizovanim studijima u Ohridu organizovale debate i analize o mogućim dometima današnjeg susreta.

U anketama na televizijskim stanicama i na portalima građani su iskazali veliko interesovanje za sastanak u Ohridu, iznoseći različite poglede i mišljenja, od opšte i bezrezervne podrške premijeru Kurtiju do onih koji sporazum smatraju štetnim za Kosovo.

U javnosti Kosova ipak prevladava stav da treba ići u pravcu dogovora jer se to vidi kao mogućnost rešavanja problema u odnosima sa Srbijom.Ostale vesti

Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Mišel: Otvorena prilika za napredak ka EU, ali Beograd i Priština moraju da reše sporove

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da bi na samitu Evropske političke zajednice u Granadi moglo da dođe do neformalnih sastanaka lidera EU i Zapadnog Balkana o situaciji na Kosovu. U izjavi za RTS Mišel je naglasio da su u toku diplomatski napori kako bi se lideri u regionu uverili da su "dijalog i stabilnost ono na čemu treba da rade".

  • 04.10.2023
Ozdemir: Put napred da vodi ka poštovanju kosovske nezavisnosti
"Izuzetno je važno da put napred vodi ka miru, da vodi ka poštovanju granica, da vodi poštovanju kosovske nezavisnosti. I ako je ovo osnova, da je nezavisnost Kosova poštovana, o svemu može da se razgovara. Naravno da je neophodno da se razgovara o situaciji srpske manjine na severu, ali unutar granica Kosova", poručio je u Prištini nemački savezni ministar za hranu i poljoprivredu Džem Ozdemir.
  • 04.10.2023