Vesti
Politika

Borel: Nasilje mora da prestane

Nasilni incidenti na severu Kosova moraju odmah da prestanu, poručio je šef evropske diplomatije Đuzep Borelj, reagujući na jutrošnje incidente na severu Kosova u kojima je ranjen jedan 36-godišnjak.
Borel: Nasilje mora da prestane
Đosep Borelj (Foto europa eu)

Borel je Tviteru naglasio da su "neprihvatljive jednostrane i nekoordinirane akcije koje ugrožavaju stabilnost".

"Sva otvorena pitanja moraju se rešavati dijalogom započetim uz posredovanje EU", poručio je Borel i naglaio da je Brisel u kotaktu sa Beogradom i Prištinom.

Na akciju kosovske policije danas pre podne stanovnici u severnom delu Kosovske Mitrovice reagovali protestima, usledilo je niz incidenta i sukoba uz upotrebu suzavca i šok bombi, a ranjen je 36-godišnji Srećko Sofronijević.

Premiejrka Ana Brnabić zatražila je angažovanje NATO, Kfora i međunarodne zajednice, a predsednik Srbije uputiio se u Rašku gde će se danas oko 15 časova sastati s prestavnicima Srba sa severa Kosova.

Iz kabineta premijera Kosova Aljbina Kurtija saopšteno je da je jutrošnja akcija sprovedena "u cilju borbe protiv krijumčarenja" u Prištini, Peći i Kosovskoj Mitrovici.

Kurti je pozvao na smirenje tenzija u severnom delu Kosovske Mitrovice i rekao da je akcija kosovske policije završena.Ostale vesti

Odalović: Priština ima maksimalističke zahteve

Generalni sekretar Narodne Skupštine Srbije Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekao da je izveštaj Evropske komsije lepa vest, s obzirom na prošlogodišnji izveštaj koji je bio drugačiji, dosta negativniji.

  • 21.10.2021
Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021