Vesti
Politika

Borel: Dijalog Beograda i Prištine u ključnoj fazi

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa uz podršku EU u ključnoj fazi.

Borel: Dijalog Beograda i Prištine u ključnoj fazi
Žozep Borel (Foto Tviter @EUKosovo)

Kancelarija Evropske unije na Kosovu na svom Tviter nalogu je navela da je Borel na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN istakao da je EU stranama u dijalogu predstavila predlog.

„Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, uz podršku EU, je u ključnoj fazi. EU je strankama predstavila predlog kojim bi se proces normalizacije stavio na čvrst kolosek koji je okrenut budućnosti. Ugostiću obe strane u Briselu sledeće nedelje i nadam se da će se konstruktivno angažovati i iskoristiti ovu jedinstvenu priliku“, rekao je Borelj, naveli su iz Kancelarije EU na Kosovu.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023