Vesti
Politika

Borba za vlast zasenila borbu protiv virusa

U Prištini su pristalice Samoopredeljenja juče organizovale "probni" protest sa fizičkom distancom. U Beogradu su okupljanja ispred Narodne skupštine u poslednje vreme konstantna, a vrlo često su na istom mestu pristalice vlasti i opozicije.
Borba za vlast zasenila borbu protiv virusa
Probni protest pristalica Samoopredeljenja u Prištini (Foto Fejsbuk Rine Zhitia)

Svakodnevni život usled epidemije koronavirusa još nije vraćen u normalu, a prva preporuka medicinara je da se i dalje drži obavezna fizička distanca.

Međutim, u Beogradu kao da čitava situacija sa virusom polako pada "u drugi plan", dok u prvi izbija politička situacija.

Kako je u toku predizborna kampanja, lider opozicione partije Dveri Boško Obradović započeo je štrajk glađu ispred Doma Narodne skupštine ističući niz zahteva, između ostalih i da se izbori odlože. Pored njega, neko vreme su na istom mestu štrajkovali i poslanici Miladin Ševarlić, Aleksandar Martinović i Sandra Božić. Bilo je i okupljanja pristalica raznih partija, a situacija je u više navrata pretila da eskalira u fizički obračun suprotstavljenih strana. Prema navodima Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu "postoji osnovana sumnja da je 8. maja ispred Skupštine izvršeno nasilje prema poslaniku Marijanu Rističeviću i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru".

Situacija u Prištini je nešto drugačija. Zbog najave o formiranju vlade bez održavanja izbora, Pokret Samoopredeljenje priprema proteste sa fizičkom distancom, a za to je urađena i proba.

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Riza Smaka je za RTV Kim kazao da nije vreme za proteste.

„Ja ne odobravam nikakve proteste u ovakvoj situaciji. Ne znam ni koja je motivacija, ali bez obzira na nju, nije vreme za proteste ili demonstracije. Bilo koja politička partija, ili politički subjekat može da saopšti svoj stav jer medija ima koliko hoćete. Postoji mogućnost komunikacije sa javnim mnjenjem“, naveo je Smaka.

"Prvi put vidim da predsednik jedne države organizuje proteste protiv opozicije", kazala je predsednica Evropskog pokreta Srba na KiM Rada Trajković, komentarišući dešavanja ispred Narodne skupštine u Beogradu.

„Zamislite, imate gospodina (Aleksandra) Vučića, koji treba da bude predstavnik svih građana, koji poziva Srbe protiv Srba. To je za mene potpuno neprihvatljivo. Opozicija ima pravo da koristi sve metode protiv režima, pa i proteste. Normalno, protesti treba da budu u skladu sa preporukama, ne bih kazala struke, jer je ova struka koja se pojavljuje potpuno smešna, sastavljena je od lekara od kojih su neki potpisali kandidaturu gospodina Vučića za predsednika države“, rekla je Trajkovićeva.

Ona ističe da je proba protesta pristalica Samoopredeljenja u Prištini „dobar primer kako bi to trebalo da izgleda“.

Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri smatra da Samoopredejenje pokreće proteste jer misli da će odluka Ustavnog suda biti na njihovu štetu.

„Juče su napravili probu na glavnom trgu u Prištini i verovatno će protestovati posle pandemije, a sve sa ciljem da Samoopredeljenje zadrži vladu do narednih izbora, odnosno, do nove vlade koja će biti formirana posle novih izbora. Samoopredeljenje ne želi da nova vlada bude formirana od strane parlamenta“, kazao je Tahiri.

On je mišljenja da će nova kosovska vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem iz DSK biti formirana za dvadesetak dana.

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji biće održani 21. juna, najavio je predsednik Aleksandar Vučić. Na Kosovu je situacija neizvesna do 29. maja, jer je Ustavni sud Kosova suspendovao dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija kojim za novog mandatara imenovao Avdulaha Hotija. Tači je potom zatražio da se zahtev Samoopredeljenja poništi.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020