Vesti
Politika

’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto Tviter@albinkurti)

Kurti već dve nedelje boravi u zvaničnoj poseti SAD, a tokom protekla dva dana održao je završne sastanke sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu.

Juče je održao sastanak i sa kongresmenom Monderom Džonsom, koji je, kako je navela kosovska vlada, jedan od vodećih glasova američkog kongresa u podršci progresivnim promenama.

Sa njim je, osim o investicijama, razgovarao i o bezbednosti, kao i „opasnosti koju ruski uticaj ima na Zapadnom Balkanu“.

Kao i na prethodnim sastancima, govorio je pre svega o „pretnji po region, koja može doći vojnim savezom Srbije i Rusije“.

Shodno tome, kako dalje saopštava vlada u Prištini, i danas je istakao da je potrebno „demilitarizovati kopneni pojas“ u blizini Kosova.

Nabrojao je da je tu Srbija uspostavila ukupno 48 „ofanzivnih operativnih baza“.

Osim toga, na ovom sastanku zatražio je da američki vojni kamp Bondstil, koji se nalazi na Kosovu, postane stalna vojna baza Sjedinjenih Američkih Država.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022