Vesti
Politika

Bojkot sednice zbog incidenta sa slikom

Bacanje suzavca, zvizdanje pištaljkama u Skupštini Kosova i otkrivanje slike sa albanskim motivima je nasilan i nedemokrtski način ponašanja u tom domu, kaže šef poslaničke grupe Srpske liste Slavko Simić.
Bojkot sednice zbog incidenta sa slikom
Sporna slika

Sedam poslanika Srpske liste danas je bojkotovalo sednicu zbog incidenta koji su pre početka skupštinskog zasedanja napravili poslanici opozicije. Oni su skinuli platno sa slike koja je zbog neprihvatljivog sadržaja prekrivena još 2004. godine na insistiranje tadašnjih srpskih predstavnika u parlamentu.

„To smatramo provokacijom, a ovo je ipak jedna demokratska i multietnička institucija i bilo kakve slike sa albanskim motivima ne treba da budu u jednoj ovakvoj instituciji. Zbog toga smo odlučili da bojkotujemo Skupštinu. Mi nismo hteli da prisustvujemo ovom cirkusu jer smo bili uvređeni“.

Ipak, sednici je prisustvovalo troje poslanika Srpske liste, kao i ministri i potpredsednik vlade iz redova srpske zajednice.

 „Mislim da apsolutno nisu trebali da prisustvuju ovakvoj sednici i cirkusu koji se dešavao u Skupštini i da sebe i poslanike izlažu nasilju i ovakvim provokacijama“.

Simić kaže da bi srpski predstavnici trebalo da objasne zbog čega su odlučili da danas prisustvuju sednici.Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020