Vesti
Politika

Bogdanović: Slavili Dan zastave, a dozvolili prekrivanje tablica

"Kosovo služi ovoj vlasti da bi pokazala neki lažni patriotizam. Slavite Dan zastave 15 dana pre prihvatanja reciproiciteta sa Prištinom, kažete da je Priština izgubila, a da smo mi dobili - za mene je gore da neko prelepi grb države i moju zastavu nego da mi skida tablicu", rekao je za N1 predsednik Izvršnog odbora Socijaldemokratske stranke i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.
Bogdanović: Slavili Dan zastave, a dozvolili prekrivanje tablica
Goran Bogdanović (Printskrin JuTjub N1)

Dodaje da je o ovome rekao šta je imao još 2016. godine, kada je prvi put potpisan dogovor i kada su se spominjali stikeri.

„Ne vidim razlog za slavlje i euforiju. Jesam zagovornik pregovora, ono što je najbitnije za Srbe na Kosovu da naredne dane nećemo provesti na barikadama, nego ćemo moći lakše da dođemo do centralne Srbije. Teško je pregovarati oko Kosova, mnogo stvari ne ide na ruku Republici Srbiji, ne možete svaki požar da pretvarate u pobedu, to najviše boli narod, da spinujete da ste pobedili i uspeli. Imate Republiku Kosovo koja ima veliku podršku međunarodne zajednice koja čini sve da što pre osamostale Kosovo. Moramo građanima reći istinu, nekada ona nije u korist srpskog naroda, želimo da je znamo, ta istina nije često dospela do naroda u centralnoj Srbiji“, kazao je bivši ministar.

Bogdanović je naveo koji su najveći problemi Srba na Kosovu.

„Sloboda kretanja, pre svega na Jarinju i Brnjaku, Srbi su imali uskraćenu slobodu kretanja, mi sa severa da bismo otišli na jug morali smo da imamo kosovske registracione oznake, kosovske lične karte, drugo pitanje – jezik, jer se još uvek na Kosovu ne koristi adekvatno srpski jezik, zatim uskraćivanje verskih sloboda, imate slučajeve da se vernicima uskraćuje da posećuju verske objekte, to je jedan od gorućih problema. Imovinski odnosi, više je od 15.000 nerešenih imovinskih predmeta, nije cilj da se spinuje i pokazuju pobede, sve nas je manje na prostoru Kosova i Metohije, posebno mlađa populacija. Nije dovoljno uplatiti 200 evra, treba obezbediti bezbednost, radna mesta“, kazao je on.

Bogdanović je naveo da Evropska unija ima svoj interes, a to je da u Srbiji, na Kosovu i Zapadnom Balkanu postoji mir i da se sve rešava pregovorima, a ne nametanjem volje.

„Da su imali razumevanje oni bi 2016. i 2017. naterali i Beograd i Prištinu da primene sporazum. Srbija nije bila zainteresovana, htela je da pokaže ljudima na Kosovu da još uvek važi Srbija na Kosovu, ovo rešenje je samo privremeno, bojim se da ćemo za 6 meseci ponovo imati probleme, to odgovara i Srbiji, kao što je sada odgovaralo Kurtiju da bi digao svoj rejting, gledao sam neko istraživanje gde je Kurti imao ogroman pad popularnosti, a sada je skočila. On je naterao Srbiju na reciprocitet, to je predizboni trik, 11-12 dana smo bili danonoćno na barikadama“, rekao je Goran Bogdanović.

Govoreći o Aleksandru Vučiću, on je kazao da ne zna zašto bi krio da se viđa sa nekim kao što je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić i da bi voleo da čuje odgovor predsednika zašto to radi.

„Ne mogu da shvatim da izgovori tako nešto, ja u to ne verujem. Postoji određena percepcija u javnosti da su ti ljudi uradili nešto loše, ali koliko znam nema dokaza. Zašto se predsednik tako olako odriče jednog po jednog svog saradnika“, ocenjuje Bogdanović.

Navodi da bi naredna tema u pregovorima Beograda i Prištine morala da bude zajednica opština sa srpskom većinom.

„Bez toga, čemu dalje pregovori. Ne možete ići u pregovore, praviti ustupke, a ono što vi smatrate najvažnijim da se ne implementira“, zaključio je Goran Bogdanović.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021