Vesti
Politika

Blinken zahvalio Vučiću na konstruktivnom angažmanu u normalizaciji odnosa

Američki državni sekretar Entoni Blinken zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na konstruktivnom angažmanu na predlogu EU za normalizaciju odnosa sa Kosovom. Blinken i Vučić razgovarali su u sredu uveče telefonom.

Blinken zahvalio Vučiću na konstruktivnom angažmanu u normalizaciji odnosa
Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto prt.sc YouTube/ U.S. Department of State)

Kako je saopštio portparol Stejt departmenta Ned Prajs, Blinken i Vučič su se saglasili da je regionalna stabilnost neophodna za obezbeđivanje evropske budućnosti Srbije.

Iz Vučićevog kabineta u sredu uveče je saopšteno da je sa Blinkenom razgovarao o situaciji na Kosovu, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima.

Sagovornici su razmenili stavove o dijalogu Beograda i Prištine, a predsednik Vučić je „posebno naglasio“ da mir i stabilnost u celom regionu i sigurna ekonomska budućnost predstavljaju ključne ciljeve za sve koji žive na Zapadnom Balkanu, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Vučić i Blinken su se saglasili da Srbija i SAD imaju višestruke mogućnosti za unapređenje partnerstva i bilateralne saradnje u različitim oblastima, navodi se u saopštenju.



Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023