Vesti
Politika

Blinken: Stabilno partnerstvo SAD i Kosova ukorenjeno u prijateljstvu dva naroda

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je građanima 15. godišnjicu nezavisnosti Kosova, ističući da je stabilno partnerstvo Sjedinjenih Država i Kosova ukorenjeno u međusobnom razumevanju, vrednostima i prijateljstvu dva naroda.

Blinken: Stabilno partnerstvo SAD i Kosova ukorenjeno u prijateljstvu dva naroda
Entoni Blinken (Foto Tviter@SecBlinken)

„U ime Sjedinjenih Američkih Država, čestitam narodu Kosova 15. godišnjicu nezavisnosti i suvereniteta države. Ove godine, Sjedinjene Države i Kosovo su ponovo potvrdile svoje snažno partnerstvo i zajedničku posvećenost kosovskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu dok se suočavamo sa novim izazovima u evropskom bezbednosnom okruženju“, kaže se u poruci američkog državnog sekretara.

On ocenjuje da je napredak Kosova tokom petnaest godina nezavisnosti izuzetan po njegovim velikim koracima u razvoju stabilne, multietničke i inkluzivne demokratije.

„Kosovo je jedna od najmlađih zemalja na svetu, njeni građani su s pravom ponosni na napredak koji je Kosovo postiglo u promovisanju i unapređenju demokratskih vrednosti i jačanju institucija kako bi se obezbedilo dobro upravljanje, vladavina zakona i ekonomske mogućnosti za sve Kosovare“, kaže se dalje u čestitki.

Blinken ističe da se raduje nastavku saradnje na zajedničkim prioritetima za jačanje bezbednosti i stabilnosti na Kosovu i Zapadnom Balkanu. Za to je neophodna normalizacija odnosa sa Srbijom, sa eventualnim međusobnim priznanjem u centru.

„Nedavno predloženi sporazum o dijalogu uz posredovanje EU ima našu snažnu podršku i u velikoj meri će pokrenuti vašu zemlju ka većoj regionalnoj stabilnosti i evropskim i evroatlantskim integracijama“, zaključuje se u čestitki američkog državnog sekretara Blinkena.Ostale vesti

Novi protest u Zvečanu, Kfor na raskrsnicama
Četvrti dan Kfor kontroliše zgrade 4 opštine na severu Kosova. Zaposleni u lokalnim samoupravama ne mogu u svoje kancelarije, a Srbi miran protest najavljuju i za danas.
  • 31.05.2023
Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023