Vesti
Politika

Blinken pisao Kurtiju: Vratite zamah dijalogu, ispunite obaveze Kosova

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u pismu premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju napisao da u kratkoročnom kompromisu treba rešiti dogovorom pitanja energetike na severu Kosova i da se napreduje po pitanju nestalih.
Blinken pisao Kurtiju: Vratite zamah dijalogu, ispunite obaveze Kosova
Entoni Blinken (Foto Tviter@SecBlinken)

To bi, kako je naveo, bila osnova za dalji napredak ka normalizaciji, koja treba da se okonča međusobnim priznanjem. Kako je preneo portal koha.net, Blinken je pozvao Kurtija „da vrati zamah dijalogu“, istovremeno ga pozivajući da podrži prethodne obaveze Kosova i izbegava retoriku koja bi mogla povećati tenzije.

Blinken je pozvao vladu da potvrdi sudske presude, posebno one koje se odnose na prava manjina, a odnose se na nedavne pritiske SAD i drugih kosovskih partnera po pitanju Zajednice srpskih opština i zemljišta oko manastira Dečani. Blinken je, međutim, ponovio uporan stav SAD da bi dijalog trebalo da se fokusira na međusobno priznavanje.

On je rekao da je odnos Kosova i Sjedinjenih Država ukorenjen u zajedničkim demokratskim vrednostima i posvećenosti suverenom i nezavisnom Kosovu.

Američki državni sekretar je pohvalio Kosovo zbog prijema Avganistanaca, rekavši da je pokazalo vođstvo na koje Sjedinjene Države i drugi mogu da se oslone i dodao da je prisustvo kosovskih vojnika u misiji u Kuvajtu istaklo rastući kapacitet Kosova da doprinese bezbednosti.

"Kao prijatelj i partner Kosova, Sjedinjene Države se raduju što će raditi sa vama na potpunom sprovođenju agende predsednika Bajdena za naše odnose, uključujući jačanje vladavine prava, zaštitu prava manjina, promovisanje ekonomskog rasta i obezbeđivanje dugo odlaganog sporazuma Kosova i Srbije, sa fokusom na međusobno priznanje", nastavio je on.

Blinken je dodao da nerešeni odnosi Kosova i Srbije ostaju prepreka za članstvo u evropskim i evroatlantskim institucijama i da je pristupanje Kosova njima zajednički cilj Kosova i SAD.

On je ponudio podršku dijalogu koji vodi Evropska unija.

"Verujemo da dijalog uz posredovanje EU ostaje najbolji forum za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i u tom cilju blisko koordiniramo sa našim partnerima iz EU", napisao je Blinken.

Na kraju je rekao da Kosovo treba blisko da sarađuje sa novim američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom i američkim predstavnikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

"Obojica su spremni da razgovaraju o pojedinostima sa vama i vašim timom. Spremni smo da pomognemo Kosovu da ostvari svoje ciljeve", zaključio je Blinken.Ostale vesti

Osmani i Pahor: EU da ispuni obećanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo
Predsednica Vjosa Osmani  na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom  Borutom Pahorom zahvalila je Sloveniji na podršci Kosovu.
  • 04.07.2022
Devenport: Bezbednosna situacija na Kosovu stabilna, ali krhka

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport je gostujući u emisiji Slobodno srpski bezbednosnu situaciju na Kosovu ocenio kao stabilnu, ali krhku.

  • 04.07.2022
Kurti na srpskom poziva na preregistraciju vozila sa srpskih na RKS table

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je u video poruci na srpskom jeziku iz Centra za registraciju vozila u Prištini da će od 1. avgusta do 30. septembra u ovom ali i u ostala 33 centra biti omogućen proces preregistracije vozila.

  • 03.07.2022
Kajari sa vladikom Teodosijem o situaciji na Kosovu
Iz Kfora je saopšteno da je da je glavni komandant Ferenc Kajari razgovarao u Gračanici sa episkopom raško prizrenskim Teodosijem o situaciji na Kosovu.
  • 02.07.2022
Hil: Teško je porediti Miloševićev i Vučićev režim
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima redovne sastanke na kojima razgovaraju o temama koje, kako je rekao, obojicu brinu. "Sa predsednikom Vučićem sam diskutovao o situaciji u Ukrajini, odnosno ruskoj agresiji na Ukrajinu. Takođe smo razgovarali i o situaciji u regionu i podršci američke administracije regionalnoj saradnji, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan. Ne slažemo se po svim pitanjima, ali svakako ćemo nastaviti da razgovaramo. Mislim da je veoma važno što imamo priliku da suočimo stavove o mnogim pitanjima", ukazuje Hil.
  • 02.07.2022
Danas stupa na snagu jedan od sporazuma između Kosova i Albanije
Albanija i Kosovo od danas imaju na snazi sporazum o socijalnom osiguranju koji je, prema rečima zvaničnika Astrida Hadoa, zagarantovan posle pregovora koji su počeli 2020. godine.
  • 02.07.2022