Vesti
Politika

Blinken pisao Kurtiju: Vratite zamah dijalogu, ispunite obaveze Kosova

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u pismu premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju napisao da u kratkoročnom kompromisu treba rešiti dogovorom pitanja energetike na severu Kosova i da se napreduje po pitanju nestalih.
Blinken pisao Kurtiju: Vratite zamah dijalogu, ispunite obaveze Kosova
Entoni Blinken (Foto Tviter@SecBlinken)

To bi, kako je naveo, bila osnova za dalji napredak ka normalizaciji, koja treba da se okonča međusobnim priznanjem. Kako je preneo portal koha.net, Blinken je pozvao Kurtija „da vrati zamah dijalogu“, istovremeno ga pozivajući da podrži prethodne obaveze Kosova i izbegava retoriku koja bi mogla povećati tenzije.

Blinken je pozvao vladu da potvrdi sudske presude, posebno one koje se odnose na prava manjina, a odnose se na nedavne pritiske SAD i drugih kosovskih partnera po pitanju Zajednice srpskih opština i zemljišta oko manastira Dečani. Blinken je, međutim, ponovio uporan stav SAD da bi dijalog trebalo da se fokusira na međusobno priznavanje.

On je rekao da je odnos Kosova i Sjedinjenih Država ukorenjen u zajedničkim demokratskim vrednostima i posvećenosti suverenom i nezavisnom Kosovu.

Američki državni sekretar je pohvalio Kosovo zbog prijema Avganistanaca, rekavši da je pokazalo vođstvo na koje Sjedinjene Države i drugi mogu da se oslone i dodao da je prisustvo kosovskih vojnika u misiji u Kuvajtu istaklo rastući kapacitet Kosova da doprinese bezbednosti.

"Kao prijatelj i partner Kosova, Sjedinjene Države se raduju što će raditi sa vama na potpunom sprovođenju agende predsednika Bajdena za naše odnose, uključujući jačanje vladavine prava, zaštitu prava manjina, promovisanje ekonomskog rasta i obezbeđivanje dugo odlaganog sporazuma Kosova i Srbije, sa fokusom na međusobno priznanje", nastavio je on.

Blinken je dodao da nerešeni odnosi Kosova i Srbije ostaju prepreka za članstvo u evropskim i evroatlantskim institucijama i da je pristupanje Kosova njima zajednički cilj Kosova i SAD.

On je ponudio podršku dijalogu koji vodi Evropska unija.

"Verujemo da dijalog uz posredovanje EU ostaje najbolji forum za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i u tom cilju blisko koordiniramo sa našim partnerima iz EU", napisao je Blinken.

Na kraju je rekao da Kosovo treba blisko da sarađuje sa novim američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom i američkim predstavnikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

"Obojica su spremni da razgovaraju o pojedinostima sa vama i vašim timom. Spremni smo da pomognemo Kosovu da ostvari svoje ciljeve", zaključio je Blinken.Ostale vesti

’’Građanima teško, a predsednica ćuti’’
Poslanica Demokratske partije Kosova (PDK) Bljerta Deljiu-Kodra kritikovala je predsednicu Vjosu Osmani "zato što ćuti dok se građani suočavaju sa višestrukim krizama". Kritkama vlasti na današnjoj sednici Skupštine Kosova su se pridružili i poslanici ostalih opozicionih partija.
  • 27.01.2022
Kosovski zvaničnici i Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta na društvenim mrežama su se oglasili predsednica Kosova Vjosa Osmani i ministar odbrane Armend Mehaj. I dok je predsednica poručila da "odaje počast milionima izgubljenih života prijateljskog jevrejskog naroda", ministar je otišao dalje, navodeći da se "iskustvo kosovskog i izraelskog naroda ujedinjuje u jednoj tački".
  • 27.01.2022
Prikrivanje zločina OVK
Predsednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun je izjavio da su KFOR i civilna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK) prikrivali zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinjene nad Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica od 1998. do kraja 2000. godine.
  • 27.01.2022
Savet EU postigao dogovor o univerzalnom punjaču za elektronske uređaje
Zemlje EU usvojile su zajednički stav o predlogu o univerzalnom punjaču za elektronske uređaje čiji je cilj, između ostalog, da se smanji količina elektronskog otpada.
  • 27.01.2022
Hovenijer: ZSO treba da postoji, Priština o modelu

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer izjavio je da SAD smatraju da Zajednica srpskih opština na Kosovu treba da postoji, a da je na Prištini da pronađe model sprovođenja i njenog funkcionisanja. Hovenijer je u intervjuu za RTK rekao da je stav američke vlade da Priština treba da ispoštuje obaveze koje je preuzela.

  • 27.01.2022
Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
  • 26.01.2022