Vesti
Politika

Blic: Za Srbiju i Kosovo "realna unija"?

Predlog o realnoj uniji nezavisnih država Srbije i Kosova prvi je koji je u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu skrenuo pažnju predsedniku Aleksandru Vučiću.
Blic: Za Srbiju i Kosovo
Ilustracija (Foto Rojters)

Pre mesec dana počeo je dijalog o Kosovu, a krajni cilj je da se pronađe rešenje za južnu srpsku pokrajinu, koje će biti prihvatljivo i za Srbe i za Albance. Predsednik Vučić, koji je te razgovore i pokrenuo, nedavno je javno izdvojio predlog koji je predstavio profesor ustavnog prava Vladan Kutlešić, piše “Blic“.

Kutlešić, koji je profesor Poslovnog i pravnog fakulteta Univerziteta Union - Nikola Tesla, za "Blic" objašnjava šta sve sadrži njegovo rešenje i kako bi ono moglo biti realizovano.

On predlaže realnu uniju nezavisnih države Srbije i Kosova, koje bi ipak ostale međusobno povezane.

“Moj predlog pretpostavlja da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, ali bi ono ostalo institucionalno u vezi sa Srbijom. To bi bila carinska unija koja bi imala jedinstveno tržište i jedinstvenu monetarnu politiku. U tom slučaju, dinar ne bi morao da bude jedinstvena zvanična valuta, ali bi se koristio kao sredstvo plaćanje na Kosovu. Ovaj ekonomski segment za Srbiju je naročito važan, jer se naši proizvodi i dalje najviše kupuju na KiM, a unijom bi plasman srpskih proizvoda bio daleko lakši”, kaže Kutlešić.

On navodi da i danas u svetu postoje primeri realnih unija, kao i da ih je bilo u prošlosti. Najbliži primer je po njemu Državna zajednice Srbije i Crne Gore, koja je opstala tri godine.

Njegov predlog predviđa i političku i teritorijalnu autonomiju za Srbe na severu Kosova, kojih je tamo oko 100.000, dok bi oni koji žive južno od Ibra dobili personalnu autonomiju (kulturnu, jezičku, informativnu...). Takođe, imovina Srpske pravoslavne crkve i srpski srednjovekovni kulturni spomenici, po njegovom rešenju, dobili bi funkcionalnu autonomiju, odnosno njima bi upravljao srpski Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ili organ na KiM kojeg bi plaćala Srbija.

Njegovo rešenje predviđa i da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

“U tom slučaju napravili bi obavezujući sporazum da u međunarodnim organizacijama Srbija i Kosovo ne mogu da glasaju jedni protiv drugih. Inače, Ukrajina je bila član UN i u vreme kada je bila deo SSSR”, dodaje Kutlešić.

“Kosovo praktično ima status "države minus", odnosno države koja je pod međunarodnim protektoratom. Ovim predlogom oni bi dobili status države sa punim međunarodnim kapacitetom. Srbija bi, sa druge strane, skinula jedno političko breme i otvorila sebi put u EU. Takođe, za Srbe bi obezbedila više nego što bi dobili Zajednicom srpskih opština, a zaštitila bi i svoju imovinu na Kosovu”, zaključuje Kutlešić.

Po njegovom mišljenju obe strane gube - Srbija nešto što samo formalno ima - KiM, ali i Kosovo nešto što samo formalno ima - sever Kosova.

Deo njegovog predloga je i da se konačno rešenje usvoji na međunarodnoj konferenciji, a na kojoj bi učestvovali predstavnici najvećih svetskih sila - SAD, Rusije, Kine, Nemačke, Francuske...Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021