Vesti
Politika

Bled: Kurti sa Plenkovićem, Pahorom i Lajčakom

U okviru Bledskog strateškog foruma, premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa hrvatskim premijerom Plenkovićem, predsednikom Slovenije Pahorom, a očekuje ga i razgovor sa Miroslavom Lajčakom.
Bled: Kurti sa Plenkovićem, Pahorom i Lajčakom
Aljbin Kurti i Borut Pahor na Bledu (Foto Tviter @Albin Kurti)

Kurti je izrazio zahvalnost na Pahorovoj podršci putu Kosova ka evroatlantskim integracijama.

"Slovenačko predsedavanje Savetom EU doprineće jačanju otpornosti WB6 (šest zemalja Zapadnog Balkana)", napisao je kosovski premijer na Tviteru.

 

 

Kurti je ranije danas rekao da očekuje nastavak dijaloga sa Srbijom na jesen, ali da prema svemu to zavisi od posrednika u tom procesu Žosepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

Očekuje se da se Kurti sastane i sa specijalnim predstavnikom Evropske Unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, a početkom dana je razgovarao sa hrvatskim premijerom Plenkovićem.Ostale vesti

Osmani odala počast Ibrahimu Rugovi i delila nagrade zaslužnima
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je povodom “Dana predsednika” odala je počast prvom predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi ispred njegove statue koja se nalazi na šetalištu u centru grada.
  • 24.05.2022
Koalicija NADA traži zabranu festivala
Koalicija NADA zatražila je zabranu festivala "Mirdita, dobar dan", jer ga smatra štetnim po interese Srbije zbog, kako tvrde, promocije secesije Kosova i Metohije.
  • 24.05.2022
Retgen: Brz prijem Ukrajine i Zapadnog Balkana u EU
Nemačka vlada je odbacila zahtev Ukrajine za brzi prijem u Evropsku uniju, navodeći da u pristupnom procesu nema prečica. Stručnjak za spoljnu politiku i bivši visoki funckioner Norbert Retgen se ne slaže, zbog ruskog napada na Ukrajinu.
  • 23.05.2022
Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetici na severu, dok je za nepostizanje dogovora o registarskim tablicama okrivio zvanični Beograd.
  • 23.05.2022
Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

  • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
  • 23.05.2022