Vesti
Politika

Bivši sudija Euleksa će svedočiti pred Odborom kosovske skupštine

Bivši Euleksov sudija Malkolm Simons svedočiće na sopstveni zahtev o zloupotrebama u ovoj misiji vladavine prava u vreme dok je on bio njen deo, odlučio je Odbor kosovske skupštine za zakonodavstvo, mandate, imunitete, poslovnik i nadzor Agencije protiv korupcije, javlja Koha.
Bivši sudija Euleksa će svedočiti pred Odborom kosovske skupštine
Ilustracija (Foto Euleks)

Predsedavajući ovog Odbora Škemb Manaj iz LDK izjavio je za BIRN u sredu da je Simons zatražio osnivanje istražne parlamentarne komisije koja bi se bavila međunarodnim pravdom na Kosovu, odnosno pitanjima kojima se bavio Euleks i izrazio spremnost da u potencijalnoj istrazi učestvuje kao svedok.

Simons je ovaj zahtev kosovskoj skupštini uputio još jula, ali je on odobren jutros.

Protiv zahteva Simonsa bili su poslanici LDK, potvrdio je Manaj za Kohu navodeći da je stav LDK da je to misija koju je osnovala Evropska unija, ne lokalna institucija.

„Zahtev koji je podnela članica Odbora za zakonodavstvo, mandate i imunitet Donika Kadaj-Bujupi podržali su članovi Odbora, osim mene i poslanika Dritona Seljmanaja“, rekao je Manaj za Kohu. S druge strane, Kadaj-Bujupijeva je optužila upravo Manaja da je „krio zahtev bivšeg sudije Euleksa“.

„On je izneo optužbe u vezi sa ozbiljnim kršenjima ljudskih prava od strane međunarodnih pravosudnih institucija. Ovo pismo nam nije prosleđeno, iako je bilo upućeno poslanicima,“ rekla je Kadaj-Bujupijeva u četvrtak.

Između ostalog, kako je javio BIRN, u Simonsovom pismu je najavljeno da će on izneti navode o „mešanju u kriminalne istrage; pretnjama zaštićenim svedocima; podsticajima datim zaštićenim svedocima; manipulacije sudskim panelima; prikrivanje i manipulaciju dokaza i druge zloupotrebe.

Simons je bio sudija Euleksa od 2008. do 2017. kada je podneo ostavku na mesto sudije, nakon što je bio predmet više nezavisnih istraga u kojima se protiv njega navode ozbiljne optužbe.

Sam Simons je rekao da je podneo ostavku zbog „korupcije unutar misije“ i počeo da iznosi više optužbi na račun misije uključujući i tvrdnje da Euleks nije misija vladavine prava već politička misija. Istraga o Simonsu završena je 2018, ali je EU odbila da saopšti njene rezultate.

Iz Euleksa su tokom ove nedelje reagovali na najave da bi Simons mogao svedočiti. Kako su saopštili pojedinim kosovskim medijima, ovo ne bi bio prvi put da Simons pokušava da iznese svoje jednostrane i nepotvrđene verzije navodnih zloupotreba.

Podsetili su da je Simons „odbio da sarađuje sa istražnim timom koji je vodio sudija u penziji Evropskog suda pravde“, uspostavljenog da istraži prethodne slične navode.

„Kada mu se pružila prilika da potkrepi svoje različite navode, gospodin Simons nije istražnom timu pružio nikakve dokaze koji bi potkrepili njegove navode“, rekli su BIRN-u iz Euleksa.

Misija Euleks je izmenilae mandat 2018, od kada ima zadatak da pruža podršku preseljenim sudskim postupcima u Hagu u skladu sa relevantnim zakonodavstvom Kosova. Policijski službenici ove misije sprovode hapšenja po nalogu Specijalizovanog veća u Hagu, a više puta su u kosovskoj javnosti iznošene političke ocene da je mandat ove misije istekao, uprkos tome što su tadašnji kosovski predsednik, Hašim Tači i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel sredinom ove godine ponovo razmenili pisma o potvrdi mandata ove misije.Ostale vesti

Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021
Kurti: Nije mi poznata odluka CIK-a
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da nije dobio obaveštenje iz Centralne izborne komisije da neće moći da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima na Kosovu, zakazanim za 14. februar.
  • 20.01.2021