Vesti
Politika

Bivši premijer Slovenije traži parlamentarnu istragu o aferi Berišaj

Bivši premijer Slovenije Janez Janša objavio je na Tviteru nekoliko novinskih izveštaja o velikoj finansijskoj aferi u koju je umešan i ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berišaj i ponovo pozvao na pokretanje parlamentarne istrage u Sloveniji. 
Bivši premijer Slovenije traži parlamentarnu istragu o aferi Berišaj
Janez Janša (Foto Savet EU)

Janša je podsetio da se od maja čeka na tri potpisa koja je, kako kaže, tamošnja vladajuća koalicija obećala za formiranje istražne komisije u vezi sa aferom u koju je uključen i aktuelni premijer Slovenije Robert Golob.

"Po svemu sudeći, svi parlamenti na Balkanu će pre formirati istražne komisije o sumnji na korupciju u vezi sa GEN-I nego slovenačka Narodna skupština. Od maja uzalud čekamo 3 obećana potpisa koalicije
NovaSlovenija", naveo je on u svojoj objavi.

 


Podsetimo, Berišaj se sumnjiči u delu javnosti za pranje novca i manipulaciju cenom struje prilikom njene prodaje KEK-u u periodu kada se Kosovo suočavalo sa energetskom krizom. Prema navodima medija iz Albanije, Berišaj je preko slovenačke kompanije GEN-I u kojoj je konsultant, uspeo je da otkupi struju proizvedenu na Kosovu za 105 evra po megavatu, dok je u istom periodu prodavao KEK-u struju duplo skuplje, 255 evra po megavatu.

Jedan slovenački medij je nedavno objavio poduže istraživanje, koje ispituje veze ambasadora Berišaja sa slovenačkom kompanijom GEN-I. Sumnja se da je preko Berišaja i njegove firme MB Konsalting finansirana izborna kampanja Aljbina Kurtija novcem slovenačke kompanije dok ju je vodio aktuelni slovenački premijer Robert Golob. GEN-I ima podružnice u Beogradu, Sarajevu i Tirani.Ostale vesti

Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

  • 20.03.2023
„Albanci su ostavljeni na kiši“: Nemačka štampa o pregovorima u Ohridu
Da li je Srbija u Ohridu de fakto priznala Kosovo i ko je tu napravio veće ustupke? To razmatra štampa na nemačkom.
  • 20.03.2023
Makleod: Srbija i Kosovo dogovorom u Ohridu napravili hrabar korak napred

Ambasadorka Velike Britanije u Beogradu, Šan Makleod, izjavila je danas da su lideri Srbije i Kosova napravili hrabar i značajan korak napred postizanjem dogovora u subotu u Ohridu.

  • 20.03.2023
Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu
Kosovski premijer Aljbin Kurti govoriće pred poslanicima Skupštine Kosova o sastanku održanom u Ohridu prošlog vikenda. 
  • 20.03.2023
Eskobar: Dogovor pravno obavezujuć, fokusiranje na potpis nepotrebno

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su u Ohridu Srbija i Kosovo postigli pravno obavezujući dogovor i da je fokusiranje na potpisivanje sporazuma nepotrebno.

  • 20.03.2023