Vesti
Politika

Bivši ministar spoljnih poslova Albanije mogući ministar u vladi Kosova

Pored publiciste Vetona Suroija, i bivši albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati pominje se kao ministar spoljnih poslova moguće vlade Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, piše Gazeta Ekspres.
Bivši ministar spoljnih poslova Albanije mogući ministar u vladi Kosova
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Bušati je, navodi se u tekstu, jedan od najvećih protivnika ideje o promeni kosovskih granica, a u javnosti se spominje da je on jedno od imena na "radaru" Samopredeljenja i DSK za imenovanje na mesto šefa diplomatije.

Bušatija je u vladi Edija Rame zamenio Gent Cakaj koji je poreklom sa Kosova.

U intervjuu prošle nedelje Bušati je otkrio mnoge detalje o ideji promene granica, čemu se oduvek protivio.

Dok je albanski premijer Edi Rama branio predsednika Hašima Tačija koji je promovisao ideju o promeni granica, pretpostavljalo se da su Bušatijeve izjave o toj temi razlog njegovog razrešenja sa mesta ministra spoljnih poslova Albanije, sada je Bušati, kako su izvori rekli Ekspresu, jedno od mogućih imena koje će Samoopredeljenje - DSK ponuditi kosovskom diplomatskom rukovodstvu.Ostale vesti

Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021
Osmani: Vreme da zemlje koje nisu priznale Kosovo to urade
Povodom 11 godina otkako je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da "Deklaracija o nezavisnosti Kosova" nije povredila međunarodno pravo, predsednica Kosova Vjosa Osmani napisala je na Tviteru da je vreme da "zemlje koje još nisu prepoznale ovu stvarnost to urade".
  • 22.07.2021
Imenovana tri člana odbora RTK

Sa 77 glasova u Skupštini Kosova, Ivan Radulović iz srpske zajednice izabran je za člana odbora Javnog servisa RTK i Sead Mujovin takođe iz manjinske zajednice sa 72 glasa, prenosi Gazeta ekspres

  • 21.07.2021
Vučić: Borićemo se protiv lobiranja za priznanje Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija da se suprotstavi ako dođe do novog lobiranja za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.
  • 21.07.2021
Rakić ponovo izabran za predsednika Srpske liste
Na izbornoj skupštini Srpske liste, koja je danas održana u Kosovskoj Mitrovici, za predsednika stranke ponovo je izabran Goran Rakić.
  • 20.07.2021