Vesti
Politika

Bivši ministar spoljnih poslova Albanije mogući ministar u vladi Kosova

Pored publiciste Vetona Suroija, i bivši albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati pominje se kao ministar spoljnih poslova moguće vlade Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, piše Gazeta Ekspres.
Bivši ministar spoljnih poslova Albanije mogući ministar u vladi Kosova
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Bušati je, navodi se u tekstu, jedan od najvećih protivnika ideje o promeni kosovskih granica, a u javnosti se spominje da je on jedno od imena na "radaru" Samopredeljenja i DSK za imenovanje na mesto šefa diplomatije.

Bušatija je u vladi Edija Rame zamenio Gent Cakaj koji je poreklom sa Kosova.

U intervjuu prošle nedelje Bušati je otkrio mnoge detalje o ideji promene granica, čemu se oduvek protivio.

Dok je albanski premijer Edi Rama branio predsednika Hašima Tačija koji je promovisao ideju o promeni granica, pretpostavljalo se da su Bušatijeve izjave o toj temi razlog njegovog razrešenja sa mesta ministra spoljnih poslova Albanije, sada je Bušati, kako su izvori rekli Ekspresu, jedno od mogućih imena koje će Samoopredeljenje - DSK ponuditi kosovskom diplomatskom rukovodstvu.Ostale vesti

Vučić: Umoran sam od izjava iz Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ako Albanci na nastavak dijaloga dolaze da bi pričali o međusobnom priznanju, onda je bolje da ni ne dolaze, jer on o tome neće da razgovara, te da ga interesuje samo Srbija.
  • 04.07.2020
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020