Vesti
Politika

Bisljimi: Vlada Kosova spremna za nastavak dijaloga

Zamenik premijera i šef kosovske delegacije u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi izjavio je danas da je Vlada Kosova spremna da nastavi proces dijaloga koji će se „okončati međusobnim priznanjem“.

Bisljimi: Vlada Kosova spremna za nastavak dijaloga
Besnik Bisljimi (Foto ATV Live)

Bisljimi je rekao da je Vlada Kosova to je već stavila do znanja svojim saveznicima na sastancima koje je imala.

„Naš pristup je potpuno otvoren i konstruktivan, ali je zasnovan na principima koji su danas osnova spoljne politike zemalja NATO-a“, rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

Vlada Kosova je ocenila da je Evropska unija (EU), koja ima ulogu posrednika u dijalogu, zadržala minimalnu neutralnost u ovom procesu.

„Vlada očekuje od EU da održi okvir za dijalog koji se zasniva na vrednosti njenih osnivačkih ugovora i pristup koji promoviše regionalnu bezbednost na Zapadnom Balkanu, u skladu sa očekivanjima NATO-a i u zaštiti našeg regiona od ruskog i kineskog uticaja“, zaključio je Bisljimi.Ostale vesti

Protest u Prištini zbog najavljenog povećanja cena struje
Protest protiv povećanja cena struje biće održan 29. januara u Prištini u organizaciji Socijaldemokratske partije (PSD). Njen lider Dardan Molićaj poziva "sve građane i druge opozicione stranke da se pridruže skupu".
  • 20.01.2022
Ambasador SAD pri OEBS-u: Nadali smo se da će Kosovo dozvoliti referendum
Ambasador SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter izjavio je da SAD imaju jasan stav u pogledu prava Kosova kao nezavisne države da određuje uslove za organizovanje izbora drugih država na svojoj teritoriji, ali je istakao da su se nadali da će Vlada Kosova nastaviti sa dosadašnjom praksom da se OEBS-u dozvoli prikupljanje glasova za referendum Srbije 16. januara.
  • 20.01.2022
Skupština Kosova: Saga o energetici i poskupljenju
Na današnjoj sednici Skupštine Kosova se raspravljalo o više pitanja, ali je jedno bilo u centru pažnje: rasprava o rastu cena struje, odnosno o novim tarifama električne energije za pojedine potrošače koje vlada, prema predlogu RUE, hoće da uvede. Očekivano, opozicija je to odbijala, optužujući aktuelnu vladu da ne ume da se nosi sa situacijom i da ne ume da upravlja krizom. Iz vladajuće stranke su i danas ponovili da je uvođenje blok tarifa neizbežno.
  • 20.01.2022
NATO obnavlja bazu u Albaniji
U obnovu vazduhoplovne baze Kučov u Albaniji, koja je danas počela, NATO će uložiti 51 milion evra, kako bi mogla biti korišćena za operacije Alijanse.
  • 20.01.2022
Narodna stranka: Nebriga vlasti za otimačinu srpske imovine na Kosovu
Poverenik Izvršnog odbora Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić izjavio je danas da je nebriga ove vlasti o interesima tamošnjih Srba i o imovini Srbije svakodnevna, kao i da je postalo očigledno da se vlasti u Beogradu neće o tome čak ni oglašavati.
  • 20.01.2022
Grvala u Grčkoj: Priznavanje Kosova bi bilo istorijski korak
Na sastanku kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Grvale sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendiasom u Atini se govorilo o ekonomskoj saradnji Kosova i Grčke, ali i o političkim temama.
  • 20.01.2022