Vesti
Politika

Bisljimi: Trenutno nema elemenata za sastanak Vučića i Kurtija

U Briselu je završena još jedna runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou uz posredovanje Evropske unije. Predstavnik kosovske delegacije Besnik Bisljimi je izjavio nakon sastanka da trenutno nema dovoljno elemenata za sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.
Bisljimi: Trenutno nema elemenata za sastanak Vučića i Kurtija
Besnik Bisljimi (Foto MFK)

Bisljimi je najavio da bi naredni sastanak na tehničkom nivou trebalo da bude održan krajem oktobra, nakon kojeg bi, ukoliko bude pomaka, mogao da se razmotri i sastanak na najvišem nivou.

Kako je rekao Bisljimi, na trilateralnom sastanku je razgovorano samo o nestalima i istakao da je dogovoreno da se otvore arhive, kao i učestvuje u razmeni dosad identifikovanih posmrtnih ostataka.

„Srbija je tražila OVK arhive, ali one ne postoje. Međutim, imamo državne arhive o OVK“, rekao je Besnik Bisljimi.

Kada je reč o drugim pitanjima, on je ocenio da „Srbija sabotira proces, a onda priča kako drugi ne ispunjavaju svoje obaveze“.Ostale vesti

Lajčak: Omogućiti slobodu kretanja
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, povodom uvođenja reciprociteta  za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, poručio je "da je potrebno omogućiti slobodu kretanja i vratiti mirnu atmosferu".
  • 21.09.2021
Kurti neće da povuče odluku o reciprocitetu za tablice

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da neće da odustane od reciprociteta za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, i taj stav preneo je ambasadorima zemalja Kvinte na sastanku u Prištini.

  • 21.09.2021
Živković: Sve što se sada dešava posledica je Vučićeve politike
Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da je zamena statusno neutralnih "KS" tablica na severu Kosova "deo sporazuma" koji je (Aleksandar) Vučić potpisao sa kosovskim Albancima pre pet godina, i da je sve što se sada dešava "posledica Vučićeve politike".
  • 21.09.2021
Vučić traži povlačenje svih trupa sa severa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Poručuje da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju".
  • 21.09.2021
Bisljimi: Nećemo formirati ZSO dok bude štetna po Kosovo
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da Vlada Kosova neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) sve dok se bude smatralo da je štetna za teritorijalni integritet i institucije Kosova.
  • 21.09.2021
Petković: Borili smo se da se produži važenje KS tablica
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je, prema prethodnom petogodišnjem sporazumu, rok za važenje "KS" tablica za Srbe na severu Kosova istekao 15. septembra, ali da su se predstavnici srpskih vlasti "borili na sve načine" da bude produžen za još pet godina.
  • 21.09.2021