Vesti
Politika

Bisljimi: Petkoviću neće biti dozvoljeno da poseti Kosovo sve dok provocira

Potpredsednik kosovske vlade i šef pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom Besnik Bisljimi rekao je na konferenciji za medije da direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću "neće biti dozvoljeno da poseti Kosovo sve dok nastavlja da provocira i podržava ilegalne strukture".
Bisljimi: Petkoviću neće biti dozvoljeno da poseti Kosovo sve dok provocira
Besnik Bisljimi (Foto ATV Live)

On je naveo da je u Briselu rekao da je "Petković koristio provokativan jezik i učestvovao u otvaranju ilegalnog objekta".

"Zbog toga mu neće biti dozvoljeno da poseti Kosovo osim ako se na terenu ne dese neka poboljšanja", naveo je Bisljimi.

Potpredsednik kosovske vlade je govorio i o moratorijumu prema Vašingtonskom sporazumu.

"Moratorijum je imao jednogodišnji mandat koji je istekao 4. septembra, a moratorijum je ograničavao članstvo u međunarodnim organizacijama, a ne obaveze za priznavanje", rekao je on.Ostale vesti

Glasanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo na dnevnom redu EU
Očekuje se da će ambasadori zemalja članica Evropske unije danas glasati o najnovijem predlogu za liberalizaciju viza za Kosovo, prema kojem liberalizacija stupa na snagu kada sistem ETIAS postane funkcionalan, a ne kasnije od 1. januara 2024.
  • 30.11.2022
Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je medijima u Parizu da se o novim predlozima za Kosovo ne može govoriti dok se ne primene već postignuti dogovori, Briselski sporazum i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), demantujući predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera o prihvatanju francusko-nemačkog predloga.
  • 30.11.2022
CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022