Vesti
Politika

Bisljimi: Nećemo formirati ZSO dok bude štetna po Kosovo

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da Vlada Kosova neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) sve dok se bude smatralo da je štetna za teritorijalni integritet i institucije Kosova.
Bisljimi: Nećemo formirati ZSO dok bude štetna po Kosovo
Besnik Bisljimi (Foto ATV Live)

Bisljimi je za TV Interaktiv kazao da bi po Ustavu Kosova, ZSO bila neustavna i da Srbija nije strana u pregovorima.

„Svaki sporazum koji su potpisale prethodne vlade je preliminaran. U ovom sporazumu imamo Brisel kao stranu za razgovor o implementaciji. Srbija nije strana. Nismo ga sproveli i rekli smo da ga ne sprovodimo“, rekao je Bisljimi.

Upitan da li se sa Srbijom može postići sporazum u narednih 12 meseci, rekao je da to zavisi od proračuna srpske strane.

„Srpska strana nema nikakav interes za unapređenje procesa dijaloga. Mali je napredak na putu ka EU i mali je pritisak EU da Srbija bude konstruktivna u dijalogu. Vučić je u igri sa drugim interesima. On pokušava da destabilizuje region“, istakao je Bisljimi.

Potpredsednik kosovske vlade rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „lagao“ kada je rekao da je srpska strana iznela predlog za rešavanje pitanja registarskih tablica, ali da ga je odbila albanska strana.

„On je lagao odmah nakon sastanka s Lajčakom, kada je rekao da je srpska strana iznela predlog koji je kosovska strana odbila. Od srpske strane nismo dobili nikakav predlog. Postoje i lažne glasine o dosadašnjem sporazumu koji više nije na snazi. Nemamo izvoz sa Srbijom da bismo se plašili bilo kakvih mera. Suprotno je, Srbija je imala pozitivan bilans u trgovinskim odnosima sa Kosovom“, rekao je Bisljimi.Ostale vesti

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021