Vesti
Politika

Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Prvi zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi (Foto Tviter@BislimiBesnik)

Bisljimi je za KTV rekao da ako postoji volja međunarodne zajednice da uvede kaznene mere Kosovu, „one će biti izrečene bez obzira na odluke Kosova“.

Ponovio je da je Kosovo opredeljeno za dijalog, ali da ne može da sledi zahteve Srbije „odričući se svog unutrašnjeg suvereniteta“.

Bisljimi je rekao da zahtev za smenu novih predsednika opština na severu nije zahtev međunarodnih predstavnika, već su predstavljeni kao zahtev srpske strane.

„To je zahtev koji ima prvobitnog vlasnika Srbiju“, ocenio je Bisljimi.

Komentarišući navodne međunarodne sankcije Kosovu, Bislimi je rekao da bi u tom slučaju „Kosovo postalo prva zemlja o kojoj se govori da će biti kažnjena jer je primenila zakon“.

Odbio je da govori o mogućim međunarodnim sankcijama, ali je dodao da će Kosovo ostvariti svoje ciljeve na severu „u partnerstvu sa međunarodnim ljudima u budućnosti“.

Optužio je specijalnog izaskanika EU Miroslava Lajčaka da je „napustio svoju ulogu posrednika“ i dodao da mu je to i direktno saopšteno.

Bisljimi je rekao da je Vlada veoma zabrinuta činjenicom da u ovom trenutku postoji mala volja nekih ljudi koji su uključeni u taj proces da se zabrinutost Kosova shvati ozbiljno, i da su „nekako podređeni strateškim interesima koji imaju veze sa Srbijom, sa ratom u Ukrajini, i da je Srbija destabilizujući faktor u regionu“.

Ocenio je da je situacija na severu Kosova mirna, da se kreće ka normalizaciji i dodao da se položaj gradonačelnika i prisustvo policije nisu promenili, što, prema njegovim rečima, „jasno pokazuju da su i nastanak i rešenje problema bili van Kosova, odnosno u Beogradu“.

Bisljimi je ponovio stav Vlade da za vanredne izbore treba voditi poštenu kampanju u okruženju „bez kriminalnih elemenata i bez prepreka da građani postupaju po slobodnoj volji“.

Kada je u pitanje formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, Bisljimi je rekao da ne može biti Nacrta Statuta ZSO bez načelnog dogovora.

„Insistirali smo da međunarodna zajednica stoji iza pisma Federike Mogerinijeve (tadašnjem premijeru Isa Mustafi u kojem stoji da ZSO nema izvršna ovlašćenja). Da li stoji iza modela koji su nam poslati i rekli nam da biramo, da li stoji iza stava da će nacrt statuta koji je predstavio Upravljački tim koji traži izvršna ovlašćenja biti proglašen neprihvatljivim ili ne? Nemamo odgovore. Spremni smo da radimo na izradi statuta koji će se baviti potrebama samoupravljanja srpske manjine“, izjavio je Bisljimi.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023