Vesti
Politika

Bisljimi: Načelno postignut dogovor, čeka se Beograd

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi rekao je da je na sastanku u Briselu postignut načelni dogovor "o povratku slobode kretanja između dve strane", a da se čeka pristanak Beograda. Peter Stano naveo na Tviteru da sastanci još nisu gotovi.

Bisljimi: Načelno postignut dogovor, čeka se Beograd
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Bisljimi je posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom rekao da neće biti trilateralnog sastanka sa Beogradom, ali da je dogovoren nacrt od tri predloga.

Prva tačka predviđa da se na administrativnim prelazima više neće skidati tablice, niti će se izdavati probne tablice, i ta mera bi trebalo da počne da se primenjuje u ponedeljak.

"Od ponedeljka, i Kosovo i Srbija kreću sa korišćenjem nalepnica umesto da menjaju tablice, što nam je i bio cilj da imamo jednak tretman. To je privremeno i formiraće se radna grupa koja će pronaći trajno rešenje za slobodno kretanje vozila između zemalja, u roku od šest meseci", rekao je Bisljimi, a prenosi KoSSev pisanje Kohe.

Druga tačka predviđa formiranje radnih grupa za trajno rešenje pitanja slobode kretanja.

Treća tačka predviđa povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije, kako bi na njihovo mesto došao Kfor. Priština povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije uslovljava uklanjanjem barikada koje su postavili predstavnici Srba, precizirao je Bisljimi.

Naveo je i da srpska strana insistira da KM tablice ostanu u upotrebi, ali da se prištinska strana tome protivi.

U toku je sastanak srpske delegacije sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

U međuvremenu se oglasio portparol EU Peter Stano i na svom Tviter nalogu napisao da se pregovori nastavljaju i da sastanci nisu gotovi.

  Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021