Vesti
Politika

Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru
Sa prethodnog sastanka Kurtija i Vučića (Foto N1)

Bisljimi je, kako prenose prištinski mediji, na skupštinskom Odboru za evropske integracije rekao da se Kosovo žalilo Evropskoj uniji zbog toga što Srbija nije ispunila obaveze predvidjene sporazumom o energetici.

„Do sada je bilo napretka samo u obavezama koje ima Regulatorna kancelarija za energetiku, ali ostale tačke još nisu ispunjene. Elektrosever nije ispunio rok od 100 dana. Napisali smo pismo Evropskoj uniji“, rekao je on.

Bisljimi je istakao da je od Evropske unije zatraženo da se sporazum o dokumentima sa Srbijom proširi na prelaze s ostalim državama i dodao da na tome radi i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Srpska kompanija Elektrosever, koja je dobila licencu za distribuciju električne enrgije u opštinama na severu Kosova, još nije ispunila kriterijume za poslovanje koji proizilaze iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, dogovorene u okviru dijaloga Prištine i Beograda 21. juna.

Plan za implementaciju energetskih sporazuma predvidja da, ukoliko se dogovorene tačke ne implementiraju u roku od 100 dana od dobijanja licence, kosovski Regulatorni ured za energetiku može da povuče ili suspenduje dozvolu za pružanje usluga distribucije.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022