Vesti
Politika

Bisljimi: KM tablice se od ponedeljka prekrivaju nalepnicama

Kosovo već ima spremnih 300.000 paketa sa po četiri nalepnice koje će početi da se stavljaju na automobile iz Srbije, počevši od 4. oktobra i biće besplatne, kazao je zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi.
Bisljimi: KM tablice se od ponedeljka prekrivaju nalepnicama
Besnik Bisljimi (Foto MFK)

„Nalepnice za prelepljivanje državnih simbola Srbije na registarskim tablicama dok se automobilom upravlja na teritoriji Kosova su spremne“, rekao je šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom.

Izneo je optužbe na račun Srbije da je ona u prethodne dve nedelje „bila ta koja je podizala tenzije“, dok dolazak i boravak Specijalnih jedinica Kosovske policije na severu vidi isključivo tako da su „samo radile svoj posao, štitile granice“.

„Uspostavili su kontrolu na graničnim prelazima, a da nisu izazvali nijedan incident“, rekao je Bisljimi u dužem intervjuu za albansku redakciju Radio Slobodna Evropa.

Na kritike dela opozicije u vezi sa tolerisanjem „KM tablica“, odgovara da ih „neće biti posle 21. aprila“, a da će se od ponedeljka i one prekrivati stikerima.

„Takve tablice na severu slobodno funkcionišu od 2008. godine, stoga nismo potvrdili nikakvu zakonitost istih, zapravo smo ih delegalizovali, jer se u ovom dogovoru one tretiraju samo kao srpske tablice koje nisu na Kosovu priznate, a srpske tablice koje ne poznajemo – prelepljujemo nalepnicama“, naveo je Bisljimi.

„Registarske tablice koje su do sada kružile severom, od ponedeljka (4. oktobra) smatraju se registarskim tablicama Srbije, zemlje koju još uvek ne priznajemo. Ovaj tretman važi šest meseci, jer u roku od šest meseci Radna grupa ima zadatak da pronađe trajno rešenje prema standardima i najboljoj praksi Evropske unije. Ne verujem da postoji standard ili praksa neke evropske zemlje, gde izdaju tablice za gradove drugih zemalja. Dakle, ovo takođe logično znači da ove tablice neće postojati nakon 21. aprila 2022. godine.“

Za Bisljimija nema sumnje da je Kosovo uvelo „recipročne mere“ prema Srbiji, ali i da štaviše, ne isključuje mogućnost da i „u budućnosti uvede i druge recipročne mere“, dok od Srbije očekuje da se „pridržava sporazuma“.

„Logično je za očekivati i druge odluke koje pokazuju potpuno uspostavljanje principa jednakog tretmana strana u sporazumima ili recipročnim odnosima“, naglasio je šef kosovskog pregovaračkog tima.

Tvrdi da prema dogovoru, ukoliko se rokovi ne budu poštovali, sporazum se smatra nevažećim, a strana „za koju se pokaže da ne sarađuje, biće ona koja će biti identifikovana kao strana koja blokira dijalog“.

Tvrdi da će kosovska strana ispoštovati svaki rok, ali i da, ukoliko primete, da Srbija „izvrće primenu dogovora“, biće „primorani da intervenišu“.

Napomenuo je takođe da dogovor ni na koji način ne „ograničava prostor za intervenciju u drugim oblastima“.

U međuvremenu, otkrio je i da je pokrenuta diplomatska inicijativa iz Prištine: „Poslali smo pre nekoliko nedelja ili više, pisma na adrese nekoliko Kancelarija i Vlada država članica EU i Sjedinjenih Država, Švajcarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kroz koja ih obaveštavamo o nejednakom tretmanu izvoza sa Kosova u Srbiju. Od nekih smo dobili odgovore“.

Srpska strana se još uvek nije oglasila u vezi sa ovim navodima.

Prema sporazumu koji je dogovoren u Briselu juče, u subotu se, počevši od 8 časova do 16, oslobađaju blokirani putevi kod Brnjaka i Jarinja, tako što će istovremeno barikade povući Srbi, i povući će se specijalne kosovske jedinice, dok će se KFOR rasporediti na prelazima na oko dve nedelje. Privremeno se od 4. oktobra uvode nalepnice koje će se lepiti preko „državnih simbola“ za vozila SRB koja voze na Kosovu i RKS za ona koja voze na teritoriji pod kontrolom srpske vlasti. Formiraće se Radna grupa čiji je zadatak da za šest meseci pronađe trajno rešenje za režim korišćenja tablica, a što će se potom odlučivati na visokom političkom nivou u briselskom dijalogu.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kazao je povodom ovog sporazuma da je u Briselu „odbranjeno pravo na slobodu kretanja“ i očuvan je mir. Tvrdi da je reč o kompromisnom rešenju kojim je lično zadovoljan, kao i rešenju koje je važno za Srbiju.Ostale vesti

Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022