Vesti
Politika

Bisljimi: Francusko-nemački sporazum obezbeđuje de fakto priznanje od strane Srbije

Glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi izjavio je da francusko - nemački predlog posrednika u dijalogu pruža de fakto piznanje Kosovu od strane Srbije. 
Bisljimi: Francusko-nemački sporazum obezbeđuje de fakto priznanje od strane Srbije
Besnik Bisljimi (Foto Kim)

Bisljmi je rekao da je mandat specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka da olakša finalni zakonski obavezujući sporazum između Kosova i Srbije.

„Kako bi međunarodni faktor imao mogućnost da primora Srbiju da bude konstruktivna u dijalogu, to je omogućio francusko-nemački predlog. To je zahtev posrednika da se ubaci jedan posredni sporazum koji Kosovu pruža de fakto priznanje, ali ne i de jure. To nije propust, već je namerno, to je koncesija koju je uradila kosovska strana, ali ne prema Srbiji, već prema međunarodnoj zajednici. Nismo odustali od finalnog sprazuma zato što je francusko-nemački sporazum put ka finalnom sporazumu i on obezbeđuje de fakto priznanje od strane Srbije“, rekao je Bisljmi.

Na sastanku koji je 27. februara održan u Briselu, Kurti je ponudio potpisivanje Osnovnog sporazuma, tvrdi Bisljimi, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio da će ga potpisati zajedno sa dokumentom implementacionog aneksa o kojem je trebalo da se pregovara u Ohridu.

„Zatim je javno rekao da su ga prevaraili njegovi saventici koji su mu rekli `prihvati, zato što će Kurti odbiti`. U stvari, to je bio prvi signal da je pristup pregovaranju bio neiskren. Dakle, potvrdio je prihvatanje dokumenta uz uverenje da će ga Kurti odbaciti, a da će on izgledati konstruktivno“, kazao je Bisljimi.

On je dodao da je o merama koju uvedene Kosovu od strane Evropske unije razgovarao sa specijalnim izaslanikom Lajačkom.

„Sporazum u Bratislavi 10. jula u sebi sadrži obećanje da će se mere ukloniti pre sastanka 19. jula, a to se nije desilo. Takođe je došlo do obećanja gospodina Lajčaka da će se mere ukloniti odmah posle sastanka 14. septembra jednim pismom koje će gospodin Borel poslati Evropskoj komsiji. Umesto toga, gospdoin Lajčak je podneo izveštaj državama članicama da mere prema Kosovu imaju efekta i da samim tim treba da ostanu na snazi“, zaključio je prvi potpredsednik kosovske vlade govoreći na konferenciji za medije u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023