Vesti
Politika

Bisljimi: Elektrosever igra opasnu igru, Vlada neće zimi da plaća struju

Zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, rekao je da je Elektrosever falsifikovao dokument KOSTT-a i da ova kompanija igra opasnu igru.
Bisljimi: Elektrosever igra opasnu igru, Vlada neće zimi da plaća struju
Besnik Bisljimi (Foto KoSSev)

Bisljimi je za RTK rekao da zimi Vlada Kosova neće da plaća struju na severu i dodao da kašnjenja samo štete tamošnjim građanima.

„Pre nego što smo se dogovorili 21. 06, imali smo punu garanciju sa srpske strane za punu implementaciju, koje nisu date nama već EU. Nije bilo susreta Bisljimija i Petkovića, već odvojenih susreta sa Lajčakom. Nije mogao da nam da garanciju. Čak i pristup bazi podataka. Petković je rekao da su tu podaci, ali je zatražio dodatni rok od dve nedelje. Morao je da pošalje za dve nedelje. Ali znajući da američka i evropska strana znaju da su podaci tu, rekli su da ih treba direktno poslati. Umesto toga, Elektrosever je poslao pismo Briselu da nema nikakvih podataka. Verujem da je to nepromišljena i potpuna neodgovornost sa njihove strane. Rekli su da nemaju podatke, ali su u početku rekli da im treba vremena”, rekao je on.

„Jedan dokument koji im je trebao od KOSTT-a imao je intervencije. Oni su potpisali ali su potom intervenisali tako što su napisali da je to ‘Kosovo i Metohija’. Ovo je falsifikat dokumenta. Svako kašnjenje šteti tamošnjim građanima. Zimi vlast ne plaća za Srbe na severu“, dodao je Bisljimi.

Bisljimi: Radoičića razotkrila američka crna lista, a Rakića razotkrivamo mi svaki dan

Bisljimi je u sinoćnom gostovanju na RTK takođe govorio o Srpskoj listi i nedavnim navodima iz ove stranke da im je „politički cilj obaranje Aljbina Kurtija sa vlasti“.

Bisljimi je rekao da predsednik Srpske liste, Goran Rakić, koji je i ministar za zajednice i povratak u Kurtijevoj vladi, ne radi u korist Srba sa Kosova, prenosi RTK2.

Tvrdi da se ne seća kada je Rakić bio na bilo kojoj sednici vlade ili kada je nešto predložio za dobrobit Srba na Kosovu.

Nakon zahteva opozicije na Kosovu za smenu Gorana Rakića zbog nedavnih izjava, kao i prošlonedeljnih dešavanja na Severu Kosova, Bisljimi tvrdi da nema potrebe za smenom.

Podseća da se kabinet kosovske vlade sastoji od 18 članova, te kaže da uopšte nije važno da li je Rakić u vladi ili ne.

„Vlada Kosova ima 18 članova kabineta, 15 ministara, dva potpredsednika vlade i jednog premijera. U normalnim uslovima, to su članovi kabineta. Mislim da je ovo najbolji način da pokažemo Srbima na Kosovu da Srpska lista nema interesovanje za njihovo blagostanje“, tvrdi Bisljimi.

Ujedno ocenjuje da su Rakić i potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, tu kako bi „pokazali da Srpska lista pripada Beogradu, a ne kosovskim Srbima“.

„Radoičića je razotkrila američka crna lista, dok Rakića razotkrivamo mi svaki dan“, zaključio je Bisljimi

 Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022