Vesti
Politika

Bisljimi: Deo krivice za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel

Prvi zamenik premijera i šef kosovske delegacije u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi izjavio je da „prilično veliki deo krivice“ za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel.
Bisljimi: Deo krivice za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi (Foto Kim ahriva)

Bisljimi je na konferenciji za novinare rekao da je Brisel poslao „pogrešne signale“ kompaniji „Elektrosever“, koja će snabdevati i naplaćivati energiju na severu Kosova, „kroz pogrešne interpretacije članaka koji nemaju veze sa Mapom puta“ tog energetskog sporazuma.

On je kazao da „Elektrosever“ pominje sporazum potpisan u Istanbulu sa Kosovskom kompanijom za distribuciju električne energije (KEDS) i da to „nema veze sa briselskim sporazumima“.

Evropska unija je 9. avgusta priznala da ima kašnjenja u implementaciji Mape puta, rekavši da krajnja odgovornost za njeno sprovođenje „ostaje u rukama stranaka“.

Bisljimi je ocenio da je „Elektrosever“ jedina strana koja nije u potpunosti ispunila obaveze koje proizilaze iz tog vodiča, odnosno da još uvek nisu ispunjene tri tačke Mape puta koje su u nadležnosti „Elektrosevera“.

Prema njegovim rečima, još uvek nije ispunjena obaveza slanja kompletnih podataka o kupcima od strane „Elektrosevera“, iako je bilo „nekih falsifikovanih podataka koji su poslati posle 100 dana“.

On je dodao da nije potpisan okvirni ugovor između KEDS-a i „Elektrosevera“, kao ni sporazum da KEDS i Operator sistema, prenosa i tržišta električne energije na Kosovu (KOSTT) imaju kontinuiran i stalan pristup Valaču, kako je predviđeno mapom puta.

Sporazumom o energetici, odnosno Mapom puta predviđeno je da se reguliše pitanje snabdevanja i naplate električne energije za četiri opštine na severu Kosova, naseljene većinom Srbima.Ostale vesti

Makron: Pozdravljam dogovor iz Ohrida, nastavićemo da učestvujemo u procesu dijaloga
Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" kao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i Nemačka nastaviti da aktivno učestvuju u procesu dijaloga.
  • 24.03.2023
Đilas: Oni koji su mahali papirima sad da objasne ko im je dao te falsifikate
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragana Đilas rekao je za Nova.rs, reagujući na informacije koje su danas objavili istraživački mediji, a koji se odnose na fabrikovanje "afere Mauricijus", da je vlast deceniju izmišljala afere protiv njega u koje je poverovao veliki broj ljudi. On je dadao da je sada na novinarima i državnim funkcionerima, koji su govorili o njegovim tajnim računima na Mauricijusu, da objasne ko im je zaista dao te falsifikate.
  • 24.03.2023
Obradović najavio krivičnu prijavu protiv Vučića zbog ’’priznanja okupacije’’

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, najavio je danas u Beogradu da će naredne nedelje podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela "priznanje okupacije".

  • 24.03.2023
Osmani položila venac palim borcima sa ambasadorima Kvinte: „Zahvalni za 24. mart“
Predsednica Kosova Vjosa Osmani položila je venac na Spomenik palim vojnicima za slobodu i naglasila da će "građani Kosova uvek biti zahvalni za 24. mart, dan preokreta, nade i slobode".
  • 24.03.2023
Hil izjavio saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju
Američki amasador Kristofer Hil uputio je danas saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i porodicama poginulih u NATO bombardovanju.
  • 24.03.2023
Lideri EU pozdravili dogovor Beograda i Prištine
Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu.
  • 24.03.2023