Vesti
Politika

Bisljimi: Čudno ponašanje srpske strane

Zamenik kosovskog premijera i šef pregovaračkog tima Kosova Besnik Bisljimi optužio je srpsku stranu za zloupotrebu sastanaka u Briselu.
Bisljimi: Čudno ponašanje srpske strane
Zamenik kosovskog premijera i šef pregovaračkog tima Kosova Besnik Bisljimi (Foto Tviter@MiroslavLajcak)

Bisljimi je za kosovske medije rekao da je današnji susret završen neuspehom i da nije postignut sporazum o registarskim tablicama.

"Nažalost, videli smo čudno ponašanje srpske strane. Kaže da ima ideje, ali ne može da otkrije jer ima političkih problema. Putovanje je bilo potpuno beskorisno jer su očigledno došli u Brisel da kreiraju vest u medijima kako žele da razgovaraju, ali bez ikakve ideje, predloga ili rešenja", rekao je on.

Bisljimi je dalje rekao da postoje laka i moguća rešenja za energetiku, ali da je srpska strana tražila više vremena za konačnu potvrdu.

On je rekao da je Srbija pokušala da na dnevni red stavi pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

"Tražio sam tripartitni sastanak, ali očigledno u trenutku kada je srpska strana bila suočena sa ovim zahtevom, došla je intervencija iz Srbije, kojom su hteli da zloupotrebe stavljanjem nove teme na dnevni red, i rekli da bi to moglo da se desi na tripartitnom sastanku ako u početku govorimo o ZSO, što naravno nismo mogli da prihvatimo jer je dnevni red bio unapred određen", kazao je Bisljimi.

Šef pregovaračkog tima Beograda Petar Petković je takođe naveo da "ni danas nije bilo njegovog direktnog susreta sa Besnikom Bisljimijem".

"Između ostalog i zbog toga što je gospodin Bisljimi odbio da razgovara o Zajednici srpskih opština i odbio da razgovara o pitanju nestalih zato što smo mi testirali na tom važnom pitanju.To je prosto pitanje koje ne može da čeka, koje je važno i koje moramo da rešavamo u direktnom razgovoru i prosto, dogovoru", kazao je on novinarima.

Podsetimo, nešto pre 19.00 na Tviteru se oglasio Miroslav Lajčak porukom da nije postignut dogovor o registarskim tablicama, ali je dodao da je postignut napredak u drugim tačkama pregovora, uključujući energetiku.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine organizovana je samo dan nakon podnošenja kandidature Kosova za članstvo u Savetu Evrope.Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022