Vesti
Politika

Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetici na severu, dok je za nepostizanje dogovora o registarskim tablicama okrivio zvanični Beograd.
Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova
Besnik Bisljimi (Foto KoSSev)

Bisljimi je pred komisijom za spoljne poslove kosovskog parlamenta rekao da je za to predviđeno 105 dana.

"Predstavili smo vodič kako da normalizujemo situaciju sa snabdevanjem na severu, za ovo je predviđeno 105 dana i blizu smo finalizacije ovog sporazuma", rekao je on.

Odbio je da iznese detalje, pravdajući da time ne "ugrozi (dogovor) u poslednjem trenutku".

"Na dobrom smo putu da konačno uđemo u normalan sistem snabdevanja, naplate i plaćanja računa za energiju", rekao je Bisljimi, inače šef pregovaračkog tima Kosova u dijalogu sa Srbijom.

Kazao je i da zbog nespremnosti srpske strane do sada nema sporazuma o registarskim tablicama.

Ocenio je da napredak u te dve teme može da pošalje signal građanima da se u dijalogu mogu postići dogovori od kojih imaju direktnu korist.

Bisljimi smatra i da je to preduslov za stvaranje odgovarajuće atmosfere za, kako je naveo, otpočinjanje pregovora za sveobuhvatni sporazum dvojice najviših zvaničnika Kosova i Srbije.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022