Vesti
Politika

Biševac: Celo rukovodstvo SL otišlo u Beograd, gradonačelnik i policija mimo volje građana hoće u opštinu

„Ovo su apsolutno nedemokratski potezi. Ovo su jednostrani potezi. Pokazalo se da se ovde ne sprovodi demokratija, već se ovde podižu tenzije i ne vidim čemu ovo vodi, zašto?“, prva je reakcija političkog aktiviste iz Zubinog Potoka Milije Biševca.
Biševac: Celo rukovodstvo SL otišlo u Beograd, gradonačelnik i policija mimo volje građana hoće u opštinu
Milija Biševac (Foto Kim)

„Apelujem na međunarodnu zajednicu da spreči jednostrane akcije, jer su oni to videli da jesu. Vide šta je volja većine građana i da građani ne žele da se ovako preuzimaju institucije i sprovodi nasilno volja manjine nad većinom“, naglasio je Biševac za KoSSev.

Danas oko 11 časova, novi albanski gradonačelnik ove opštine Izmir Zećiri pokušao je uz asistenciju policije, kako je sama policija nakon incidenta i potvrdila, da pristupi opštinskoj zgradi. Oglasila se sirena za uzbunu, grupe građana su se okupile, posebno oni koji su već bili na radnim mestima u institucijama.

Građani su jutros iz ove opštine posvedočili, kao i sam Biševac, da je u policijsku zgradu došao Zećiri, ali da je posle oko sat vremena i napustio lokaciju.

Kosovski mediji su u međuvremenu javili da im je sam Zećiri potvrdio da se vratio iz Zubinog Potoka, zato jer nije mogao da ostvari pristup zgradi blokade građana.

U Zubinom Potoku nije rukovodstvo Srpske liste, kaže Biševac. Oni su u Beogradu, gde će prisustvovati mitingu srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

„Celo rukovodstvo je na mitingu. Mi koji smo se ovde okupili smo građani, oni koji su se zatekli na ulicama, ili na radnim mestima“, posvedočio je Biševac.

Nije rukovodstvo Srpske liste, ali jesu kosovski specijalci. Oni su nešto pre 15 časova ušli u ovu opštinu, i to konvoj vozila specijalne policije .

Na pitanje da li ga je iko od međunarodnih ili kosovskih predstavnika i institucija kontaktirao u vezi sa situacijom, on je odgovorio odrečno.

Inače, u ovoj opštini je trenutno mirno, a bilo je relativno mirno i prethodno. Građani su inače, tokom samog pokušaja Zećirija da uđe u opštinu, uzvikivali „Srbija, Srbija!“

Kosovska policija je tek znatno kasnije od početka akcije, potvrdila da „asistira gradonačelnicima“ u severnim opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da „ostvare svoje pravo na rad“ i to u „zvaničnim zgradama“ ovih opštinama.

Pozivaju se na „pravna i ustavna ovlašćenja“, da preduzimaju policijske akcije kako bi „obezbedili bezbednost, održali red i javnu bezbednost“, kao i to da „preduzimaju policijske mere kako bi sprečili sve kriminalne aktivnosti koje se dešavaju u zemlji“.

Danas je slična situacija u sve četiri opštine na Severu. Okupljene grupe građana čuvaju opštinske zgrade i u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću.

Najozbiljnija situacija, sa incidentima, zabeležena je u Zvečanu, gde je došlo do sukoba građana i policije, kada je na građane, koji su mirno stajali sa rukama podignutim uvis, oko 13 časova bačen suzavac. Čuli su se potom i meci a najmanje jedno vozilo je demolirano i zapaljeno. Tamo su prisutne i jače snage policije.Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023