Vesti
Politika

BIRODI: Pomeriti fokus sa neproduktivnih pregovora Beograda i Prištine

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je da umesto neproduktivnih pregovora Beograda i Prištine fokus treba da bude na primeni zakona koji garantuju autonomiju srpske zajednice na Kosovu.
BIRODI: Pomeriti fokus sa neproduktivnih pregovora Beograda i Prištine
Sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija sa Miroslavom Lajčakom i Žozepom Borelom u Briselu (Foto FoNet)

„Srpska lista, kao dominantna politička snagu na nivou srpske zajednice, treba da se vrati u institucije Kosova i skladno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o međuopštinskoj saradnji, koji daju zakonsku osnovu za fomriranje Zajednice opština sa srpskom većinom kao instrumenta autonomije, iniciraju njeno formiranje“, naveo je BIRODI u svojoj analizi.

Ta organizacija je navela da ta dva zakona čine pravni osnov za primenu Briselskog sporazuma i da su ugrađena u njega, a da ih Ustavni sud Kosova nikada nije proglasio antiustavnim.

„Primenom ova dva zakona ostvario bi se na Ustavu i zakonu garantovani nivo autonomije srpske zajednice na Kosovu. Sprovođenje ovih zakona bi bili deo uslova članstva Kosova u EU u okviru Poglavlja 23, 24 i 35“, smatra BIRODI.

Takođe se ocenjuje da bi Vlada Kosova trebalo da postupi u skladu sa tim zakonima i srpskoj zajednici omogući autonomiju u oblasti bezbednosti, zdravstva, školstva, kulture i verskog nasleđa, kao i saradnju opština sa srpskom većinom sa opštinama i institucijama u Srbiji.

„EU treba da prekine sa pristupom ‘bitno je da se ne biju’, to jest dovoljno je da Srbija i Kosovo u nedogled pregovaraju o prepakovanim verzijama Ahtisarijevog plana… Kosovski problem je, između ostalog, posledica izostanka procesa EU integracija Srbije i Kosova“, naveo je BIRODI.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023