Vesti
Politika

BIRN objavio e-knjigu o kosovskom sudu za ratne zločine

Balkanska istraživačka mreža objavila je e-knjigu o Specijalizovanim većima Kosova, s ciljem da poboljša razumevanje novoformiranog suda pred kojim će se procesuirati bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova za zločine tokom i nakon rata na Kosovu.
BIRN objavio e-knjigu o kosovskom sudu za ratne zločine
(Foto Birn)

BIRN-ova e-knjiga “Specijalizovana veća Kosova: Od istraga do optužnica“, objavljena u utorak, sadrži stručne analize, intervjue i izveštaje iz arhive BIRN-a koji prate istoriju Specijalizovanih veća Kosova, od inicijalne istrage Saveta Evrope o zločinima koje su tokom i nakon rata na Kosovu počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), do formiranja novog suda u Hagu pred kojim će biti procesuirani.

Pre nego što je podneta prva optužnica, BIRN je sakupio obimnu arhivu i pretočio je u ovaj priručnik. On daje pregled o načinu na koji će sud raditi, o glavnim izazovima koji su mu na putu, kao i stanovišta glavnih aktera o navodima i predstojećim gonjenjima.

E-knjigu možete besplatno preuzeti na engleskom, albanskom, srpskom i makedonskom jeziku.

“Formiranje Specijalizovanih veća Kosovа pratile su brojne kontroverze. Dok se ovaj sud na Kosovu smatra pristrasnim, jer je njegov rad usmeren samo na jednu etničku grupu, u Srbiji je njegovo formiranje pozdravljeno kao poslednja nada da će Srbi sa Kosova doći do pravde. U ovako uzavreloj atmosferi, verujemo da će BIRN-ova e-knjiga biti važan alat za svakoga ko prati ovaj neizvesni put ka pravdi”, kaže urednica knjige Marija Ristić, direktorka BIRN-ovog programa Balkanska tranziciona pravda.

“Nadamo se i da će doprineti boljem razumevanju složenih pitanja koja se odnose na procesuiranje odgovornih za zločine počinjene u ratnoj prošlosti, što je jedna od ključnih vrednosti angažmana BIRN-a u oblasti tranzicione pravde“, dodala je ona.

Iako će im sedište biti u Hagu, Specijalizovana veća će biti deo kosovskog pravosudnog sistema, ali nezavisna od kosovskog pravosuđa, uz angažman međunarodnih kadrova, dok će sve odluke i imenovanja u vezi sa sudom donositi Evropska unija.

Specijalizovana veća imaće nadležnost nad zločinima koji su se dogodili između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine i koji su počinjeni ili započeti na Kosovu. To znači da će moći da sude i za zločine počinjene u Albaniji, budući da je veliki broj ljudi koje je zatvorio OVK bio u logorima na severu Albanije.

Pred njim će biti razmatrani slučajevi proistekli iz izveštaja Specijalnog istražnog tima EU (SITF) u kojem se navodi da će se neimenovani zvaničnici OVK suočiti s optužbama zbog “kampanje progona“ nad Srbima, Romima i Albancima za koje se verovalo da su saradnici režima u Beogradu.

Navodni zločini uključuju ubistva, otmice, nezakonita pritvaranja i seksualno nasilje.

Istraga SITF-a je sprovedena nakon što je u izveštaju Saveta Evrope, objavljenom 2011. godine, navedeno da su visoki kosovski zvaničnici, uključujući i sadašnjeg predsednika Hašima Tačija, odgovorni za različita kršenja ljudskih prava.

Tači je oštro demantovao navode, a nakon što je u februaru ove godine postao predsednik, on je javno podržao osnivanje novog suda.

Međunarodna zajednica je u proteklih 17 godina, nakon okončanja rata, administrirala pravdu na Kosovu, ali su rezultati bili slabi – manje od 20 pravosnažnih presuda u predmetima ratnih zločina. Srbija je procesuirala sedam slučajeva vezanih za rat na Kosovu.

Međutim, verovalo se da tužilaštvo Kosova ne može da se uhvati ukoštac sa osetljivim predmetima protiv visokih zvaničnika, što je jedan od razloga za odluku međunarodne zajednice da formira novi sud.

Da biste preuzeli e-knjigu, kliknite ovde. http://birnsource.com/en/folder/256

Da biste preuzeli PDF verzije, kliknite ovde. http://birnsource.com/en/folder/256Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021