Vesti
Politika

Bilčik: Važno je nastaviti dijalog Beograda i Prištine zbog pomirenja

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik pozdravio je napredak ostvaren u dijalogu između Beograda i Prištine, i pozvao na nastavak dijaloga kako bi se došlo do pomirenja.
Bilčik: Važno je nastaviti dijalog Beograda i Prištine zbog pomirenja
Vladimir Bilčik (Foto EP)

"Važno je da se dijalog nastavi i da donese rezultate, jer nam treba sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum koji će nam pomoći da se pomirimo sa prošlošću, što je važno za evropsku perspektivu Srbije, ali i evropsku perspektivu regiona", izjavio je Bilčik na plenarnoj sednici EP uoči glasanja o izveštaju o Srbiji, čiji je autor.

Pozdravio je i činjenicu što članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije i što se nalazi među prioritetima vlade, ali je, kako napominje, neophodno "ubaciti dinamiku u pregovarački proces".

Prema njegovim rečima, EU želi da podrži reforme koje se moraju sprovesti na terenu, kao što su pitanja vladavine prava i međustranačkog dijaloga.

Naveo je i da Srbija mora da preduzme akcije po pitanju spoljne politike i da se u toj oblasti usaglasi sa EU.

"Srbija ima najnižu stopu usklađenosti u spoljnoj politici sa EU. Ovo se mora promeniti", upozorio je Bilčik.

Napade protiv novinara i nevladinih organizacija je okarakterisao kao neprihvatljive.Ostale vesti

Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021
Milović: Glasajte po svojoj savesti

Kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste, Dragiša Milović, pozvao je građane da glasaju „po svojoj savesti“, a da se nakon toga radi „pored rešavanja infrastrukturnih problema koje opština Zvečan ima, pre svega na stabilizaciji prilika, odnosno na bezbednosti“.

  • 17.10.2021
Rakić: Očekujem ubedljivu pobedu
Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je jutros nakon glasanja da je zadovoljan načinom na koji je izborni dan počeo.
  • 17.10.2021