Vesti
Politika

Bilčik: Lopta je u rukama Prištine

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je jasno, kada je reč o dogovoru Beograda i Prištine o registarskim tablicama, da se čeka potez Prištine.
Bilčik: Lopta je u rukama Prištine
Vladimir Bilčik (Foto Beta)

"U ovom trenutku, kada je reč o registarskim tablicama, jasno je da je lopta u rukama Prištine i mi očekujemo da Priština preduzme akcije. Istovremeno, postoji još toliko otvorenih pitanja koja mogu biti rešena samo ako postoji dobra volja da se prošlost ostavi iza i da se gleda ka budućnosti", rekao je Bilčik za Tanjug.

Ta budućnost, kako napominje Bilčik, mora da bude evropska i zasnovana na pomirenju i razumevanju da ljudi u regionu moraju pronaći način da žive jedni pored drugih.

Priština, istakao je Bilčik, mora da shvati da je pitanje registarskih tablica nešto što je znatno bitnije od samih registarskih tablica.

"Reč je o značajnom i fundamentalnom pitanju za Beograd i mislim da je to nešto što svi razumeju, jer ako se napravi napredak u tome, uslediće napredak i u drugim pitanjima", kazao je Bilčik.

"Ja držim palčeve da pregovarači u narednim satima, narednim danima, pronađu rešenje koje će smanjiti tenzije u regionu", rekao je izvestilac EP.Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022