Vesti
Politika

Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Vladimir Bilčik (Foto Evropska unija)

Bilčik je rekao da postoji "samo evropsko rešenje" i dodao da iskreno ne vidi kako bi to pitanje bilo povezano sa sankcijama protiv Rusije, "jer to je dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU)".

On se nada da će doći do progresa na manjim pitanjima poput registarskih tablica, ali i kad se radi o većim pitanjima i već preuzetim obavezama u prošlosti, dodajući da je to jasno iz poruka koje se čuju iz Evropskog parlamenta.

On je pozvao sve koji su uključeni da budu "pametni i mudri" kako bi dijalog išao napred, i da razmišljaju "van kutije", a ne o neposrednim izborima i lokalnoj politici.

Naglasio je da se nada da svi u regionu razumeju da nema vremena niti mesta da se "igraju vatrom" dodajući da "imamo rat u Evropi", da je ruska agresija "stvarna" i da civili umiru kao rezultat "brutalnog napada Rusije na Ukrajinu".

Uz ocenu da je Balkan uvek "potencijalno ekspolozivan sa ruskim prisustvom i uticajem u regionu", Bilčik je rekao kako veruje da je budućnost Srbije evropska, "a ne ruska ili kineska".

Govoreći o prijavljivanje Kosova za Savet Evrope, on je naglasio da "bilo koji jednostrani koraci u pravcu koji ne ide u korist dijalogu Beograda i Prištine ne pomažu".Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022