Vesti
Politika

BiH: Nema priznanja Kosova, ni pristupanja "mini Šengenu"

Šefik Džaferović, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i Željko Komšić, član Predsedništva Bosne i Hercegovine na vanrednoj sednici u Sarajevu, 17. septembra, glasali su za priznanje Kosova, dok je treći član Predsedništva BiH Milorad Dodik bio protiv.
BiH: Nema priznanja Kosova, ni pristupanja
Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine, arhivska fotografija (Foto Rojters)

Ova tačka dnevnog reda razmatrana je na vanrednoj sednici Predsedništva BiH na osnovu zahteva Željka Komšića, koju je uputio 8. septembra.

“Priznanje Kosova kao nezavisne države Dodik nije prihvatio i to će biti tema narednih sedmica. Za očekivati je da će Dodik tražiti sednicu Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS) i iznositi one teme gde povezuje Kosovo i Republiku Srpsku”, izjavio je Komšić nakon sednice Predsedništva BiH, navodeći da je to rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji.

Komšić je kazao da se Dodik pozvao na sporazum u Vašingtonu, kojeg su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti.

"Kosovo je realnost, Kosovo je nezavisna država i svi mi to znamo. Svako ko se plaši odluka poput priznanja Kosova ne treba da sedi u Predsedništvu BiH, ocenio je Komšić.

Ambasada ostaje u Tel Avivu

Na drugoj vanrednoj sednici nije usvojen zahtev Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH, o izmiještanju ambasade Bosne i Hercegovine iz Tel Aviva u Jerusalim.

"Nismo to podržali, jer bi to bilo, između ostalog, protiv rezolucije UN-a koju je BiH podržala. Premeštanjem ambasade BiH bi prekršila tu istu rezoluciju i mogli bi da imamo posledice na na međunaronom planu ukoliko bi prihvatili ovakav predlog”, kazao je Komšić.

Inače, u Sarajevu su u četvrtak, 17. septembra održane tri sednice Predsedništva BiH, jedna redovna i dve vanredne.

Na redovnoj sednici je razmatran predlog o pristupanju Bosne i Hercegovine “Malom Šengenu”. Ovaj predlog je poslat Veću Ministara BiH na razmatranje. Inicijativu “Mali Šengen” inicirao je član Predsedništva Milorad Dodik.

“Zadužili smo Veće ministara BiH da napravi analizu svih sporazuma koje BiH ima sa EU i u regionu, da se napravi analiza šta to znači za BiH, koje su štete, koristi i eventualne opasnosti. Ta analiza će biti dostavljena u roku od 30 dana. Gospodin Dodik je predlagao da već danas pristupimo ’Mini Šengenu’, ali to nismo usvojili već smo zatražili kompletnu analizu i to je na kraju jednoglasna odluka sva tri člana Predsedništva BiH", kazao je Džaferović.

Članovi Predsedništva usvojili su i dva zaključka, koja se tiču borbe protiv pandemije, a govore o intenziviraju aktivnosti Veća ministara BiH, posebno u zdravstvenom sektoru i na svim nivoima vlasti, naročito Koordinacionog tela pri Veću ministara BiH.Ostale vesti

Nastavak dijaloga BG i PR u četvrtak u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u četvrtak, 29. oktobra, sastankom na nivou eksperata, sazanje Tanjug u Briselu.
  • 27.10.2020
Smit: Tači ustavnim amandmanima pokušava da okonča rad suda
Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.
  • 27.10.2020
Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020