Vesti
Politika

"Bez ZSO nema nastavka dijaloga"

Evropska unija insistira na primeni dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine, a pre svega na formiranju ZSO. Priština to izbegava, a EU je svesna da bez formiranja ZSO nema nastavka dijaloga, rekla je direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

"Rekla bih pre svega da EU insistira na onome što je već dogovoreno i u tom kontekstu treba posmatrati Prištinu koja izbegava formiranje ZSO. Teško da će dijalog biti nastavljen bez toga, zbog čega EU i insistira na tome", rekla je gostujući u Dnevniku RTS Aleksandra Joksimović.

U ovom trenutku se dešava pozicioniranje pred nastavak pregovora a do njega neće doći dok se ne formira nova vlade u Nemačkoj, smatra direktorka Centra za spoljnu politiku.

Kada je reč o pravno obavezujućem dokumentu između Beograda i Prištine a na kome Brisel insistira, Aleksandra Joksimović kaže se on pominjao i pre početka dijaloga.

"Pravno obavezujući sporazum je odavno na dnevnom redu, ono što je još uvek nejasno je sadržina tog dokumenta. Bitno je da se ne očekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Isto kao što sve članice nisu priznale Kosovo, tako to ne sprečava EU da vodi inegracije Kosova", objašnjava Joksimovićeva.

Pomaci u evrointegracijama često se mere u kontekstu regionalnog napretka zbog čega je saradnja za Srbiju ali i Evropu veoma bitna.

"Regionalna saradnja je bitna za dalji proces a to je podvučeno i na Berlinskom kongresu. U ovom trenutku postoji favorizacija Srbije što možda smeta nekim našim susedima. U sledećih godinu i po dana imamo mogućnost da napravimo značajan iskorak koji je važan i za nas i za EU jer je stabilan region ključan za bezbednost evropskog kontinenta", kaže direktorka Centra za spoljnu politiku.

Govoreći o mogućnosti da eventualno sa beogradskim budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori, Joksimovićeva navodi da svaki izbori stavljaju neke teme "ad akta", što ih može odložiti na neki kraći period.

"Ali, izbori takođe mogu dati i legitimitet vlasti za nastavak započetih poslova", smatra Joksimovićeva.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021