Vesti
Politika

Bez susreta delegacija Beograda i Prištine u Briselu

U Briselu su razgovori na nivou glavnih pregovarača i eksperata Beograda i Prištine vođeni su juče tokom celog dana. Nije došlo do zajedničkog sastanka dve delegacije, zbog nesaglasnosti o kojim se temama može razgovarati. Beograd je insistirao na temi formiranja Zajednice srpskih opština, što je Priština kategorički odbacila.
Bez susreta delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Brisel, sedište EK (Foto Kim arhiva)

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda, Petar Petković kaže za RTS da je tokom dana tri puta razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

"Priština nije htela direktan razgovor jer je odbila da pregovara o Zajednici srpskih opština, koja je i bila na dnevnom redu koji je Lajčak sam najavio još 30. septembra", naglašava Petković.

Kako je dodao, srpska delegacija je insistirala na formiranju ZSO i dala konkretne predloge u vezi sa tim. "ZSO je za nas srce dijaloga, pitanje svih pitanja", naglašava Petković.

Poručio je da se o normalizaciji odnosa sa Prištinom može govoriti tek kada se formira ZSO i primene svi prethodni dogovori iz Brisela.

"Pored ZSO, pokrenuli smo pitanje energetike, nestalih, slobode kretanja, dok Aljbin Kurti šalje poruke iz Prištine koje bacaju dijalog pod noge", naglasio je Petković.

"Nastavićeno da insistiramo na formiranju ZSO, a dijalog je mesto gde mogu da se rešavaju istorijski problemi između Srba i Albanca i postignu kompromisna rešenja", naglašava Petković.

"Delegacija Prištine će sad govoriti da ZSO nije bila tema. Činjenica da su odbili EU i Lajčaka jasno dokazuje da je to bila tema", dodaje direktor Kancelarije za KiM.

Kako će dalje teći dijalog sa Prištinom, Petković smatra da zavisi i od Lajčaka i EU.

"Potreban nam je mir i stabilnost i da sačuvamo srpski narod na KiM. Jedino tako možemo da sačuvamo državu i da gradimo bolju budućnost u ekonomskom smislu, kako u Srbiji tako i u regionu", zaključio je Petković.

Lajčak: Krajnje vreme za istinski napredak u dijalogu

Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je Petkoviću i glavnom pregovaraču Prištine Besniku Bisljimiju na odvojenim sastancima ponovio očekivanja zemlja članica EU od dijaloga i poručo da je krajnje vreme za napredak.

"Ugostio sam dvojicu glavnih pregovarača i njihove delegacije na odvojenim sastancima na kojima se razgovaralo o otvorenim pitanjima i načinu da se napreduje u dijalogu", naveo je Lajčak.

"Takođe sam ih obavestio i o sastanku ministara spoljnih poslova EU i ponovio očekivanja država članica. Krajnje je vreme za pravi napredak", dodao je Lajčak.Ostale vesti

Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021
Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021
Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021
Branimir Stojanović: Čestitam, ali naša borba traje!
Kanditat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović  koji je na oktobarskim loklanim izborima izgubio od Ljiljane Šubarić, čestitao je novoj predsednici opštine i odbornicima stupanje na dužnost. Podsetio ih je, međtuim, na veliku obavezu i odgovornost, ali i da "borba još uvek traje".
  • 30.11.2021
Milošević preuzeo dužnost predsednika opštine Novo Brdo

Novoizabrani predsednik opštine Novo Brdo Saša Milošević, ali i odbornici izabrani na lokalnim izborima održanim 17.oktobra, danas su stupili na dužnost.

  • 30.11.2021