Vesti
Politika

Bez susreta delegacija Beograda i Prištine u Briselu

U Briselu su razgovori na nivou glavnih pregovarača i eksperata Beograda i Prištine vođeni su juče tokom celog dana. Nije došlo do zajedničkog sastanka dve delegacije, zbog nesaglasnosti o kojim se temama može razgovarati. Beograd je insistirao na temi formiranja Zajednice srpskih opština, što je Priština kategorički odbacila.
Bez susreta delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Brisel, sedište EK (Foto Kim arhiva)

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda, Petar Petković kaže za RTS da je tokom dana tri puta razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

"Priština nije htela direktan razgovor jer je odbila da pregovara o Zajednici srpskih opština, koja je i bila na dnevnom redu koji je Lajčak sam najavio još 30. septembra", naglašava Petković.

Kako je dodao, srpska delegacija je insistirala na formiranju ZSO i dala konkretne predloge u vezi sa tim. "ZSO je za nas srce dijaloga, pitanje svih pitanja", naglašava Petković.

Poručio je da se o normalizaciji odnosa sa Prištinom može govoriti tek kada se formira ZSO i primene svi prethodni dogovori iz Brisela.

"Pored ZSO, pokrenuli smo pitanje energetike, nestalih, slobode kretanja, dok Aljbin Kurti šalje poruke iz Prištine koje bacaju dijalog pod noge", naglasio je Petković.

"Nastavićeno da insistiramo na formiranju ZSO, a dijalog je mesto gde mogu da se rešavaju istorijski problemi između Srba i Albanca i postignu kompromisna rešenja", naglašava Petković.

"Delegacija Prištine će sad govoriti da ZSO nije bila tema. Činjenica da su odbili EU i Lajčaka jasno dokazuje da je to bila tema", dodaje direktor Kancelarije za KiM.

Kako će dalje teći dijalog sa Prištinom, Petković smatra da zavisi i od Lajčaka i EU.

"Potreban nam je mir i stabilnost i da sačuvamo srpski narod na KiM. Jedino tako možemo da sačuvamo državu i da gradimo bolju budućnost u ekonomskom smislu, kako u Srbiji tako i u regionu", zaključio je Petković.

Lajčak: Krajnje vreme za istinski napredak u dijalogu

Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je Petkoviću i glavnom pregovaraču Prištine Besniku Bisljimiju na odvojenim sastancima ponovio očekivanja zemlja članica EU od dijaloga i poručo da je krajnje vreme za napredak.

"Ugostio sam dvojicu glavnih pregovarača i njihove delegacije na odvojenim sastancima na kojima se razgovaralo o otvorenim pitanjima i načinu da se napreduje u dijalogu", naveo je Lajčak.

"Takođe sam ih obavestio i o sastanku ministara spoljnih poslova EU i ponovio očekivanja država članica. Krajnje je vreme za pravi napredak", dodao je Lajčak.Ostale vesti

Tadić: Katastrofalan propust Vučića u UN po pitanju članstva Kosova
Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je kao "katastrofalan" propust u obraćanju predsednika države Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama (UN) što nije jasno podvukao da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u UN.
  • 29.09.2022
Češki ministar Jan Lipavski danas u Prištini
Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski boraviće danas na Kosovu.
  • 29.09.2022
Opština Gračanica razmenila zemlju sa privatnikom – dala skoro sto puta više

Skupština opštine Gračanica usvojila je danas „Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine“ prema kojoj Opština Grčanica daje privatniku Redži Šoši skoro 17 hektara zemlje u Gračanici, a Šoši zauzvrat opštini ustupa privatni put površine oko 18 ari u Čaglavici.

  • 28.09.2022
Narodna stranka podržala Proglas za okupljanje u odbrani Kosova
Narodna stranka podržala je Proglas za okupljanje u odbrani Kosova kog je ranije objavila grupa intelektualaca okupljena oko Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.
  • 28.09.2022
Đilas: Može da se razgovara o svemu, osim o priznanju Kosova
Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je naveo je da je sagovornicima u Vašingtonu, gde je u poseti delegacija njegove stranke, poručio da je stav SSP-a u vezi Kosova da može da se razgovara o svemu, osim o priznanju.
  • 28.09.2022
SO Gračanica usvojila predlog budžeta za narednu godinu

Odbornici SO Gračanica su na današnjoj petoj vanrednoj sednici usvojili predlog budžeta za 2023. godinu u iznosu od 8.767.352 evra. Za kapitalne projekte će biti izdvojeno blizu tri miliona evra.

  • 28.09.2022