Vesti
Politika

Bez susreta delegacija Beograda i Prištine u Briselu

U Briselu su razgovori na nivou glavnih pregovarača i eksperata Beograda i Prištine vođeni su juče tokom celog dana. Nije došlo do zajedničkog sastanka dve delegacije, zbog nesaglasnosti o kojim se temama može razgovarati. Beograd je insistirao na temi formiranja Zajednice srpskih opština, što je Priština kategorički odbacila.
Bez susreta delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Brisel, sedište EK (Foto Kim arhiva)

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda, Petar Petković kaže za RTS da je tokom dana tri puta razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

"Priština nije htela direktan razgovor jer je odbila da pregovara o Zajednici srpskih opština, koja je i bila na dnevnom redu koji je Lajčak sam najavio još 30. septembra", naglašava Petković.

Kako je dodao, srpska delegacija je insistirala na formiranju ZSO i dala konkretne predloge u vezi sa tim. "ZSO je za nas srce dijaloga, pitanje svih pitanja", naglašava Petković.

Poručio je da se o normalizaciji odnosa sa Prištinom može govoriti tek kada se formira ZSO i primene svi prethodni dogovori iz Brisela.

"Pored ZSO, pokrenuli smo pitanje energetike, nestalih, slobode kretanja, dok Aljbin Kurti šalje poruke iz Prištine koje bacaju dijalog pod noge", naglasio je Petković.

"Nastavićeno da insistiramo na formiranju ZSO, a dijalog je mesto gde mogu da se rešavaju istorijski problemi između Srba i Albanca i postignu kompromisna rešenja", naglašava Petković.

"Delegacija Prištine će sad govoriti da ZSO nije bila tema. Činjenica da su odbili EU i Lajčaka jasno dokazuje da je to bila tema", dodaje direktor Kancelarije za KiM.

Kako će dalje teći dijalog sa Prištinom, Petković smatra da zavisi i od Lajčaka i EU.

"Potreban nam je mir i stabilnost i da sačuvamo srpski narod na KiM. Jedino tako možemo da sačuvamo državu i da gradimo bolju budućnost u ekonomskom smislu, kako u Srbiji tako i u regionu", zaključio je Petković.

Lajčak: Krajnje vreme za istinski napredak u dijalogu

Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je Petkoviću i glavnom pregovaraču Prištine Besniku Bisljimiju na odvojenim sastancima ponovio očekivanja zemlja članica EU od dijaloga i poručo da je krajnje vreme za napredak.

"Ugostio sam dvojicu glavnih pregovarača i njihove delegacije na odvojenim sastancima na kojima se razgovaralo o otvorenim pitanjima i načinu da se napreduje u dijalogu", naveo je Lajčak.

"Takođe sam ih obavestio i o sastanku ministara spoljnih poslova EU i ponovio očekivanja država članica. Krajnje je vreme za pravi napredak", dodao je Lajčak.Ostale vesti

Bilčik: EU posvećena, usredsrediti se na reforme i nastavak dijaloga
Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.
  • 23.09.2023
Milanović: Kosovo je realnost i Srbija će na to morati da se privikne
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u radnoj poseti SAD, izjavio je da je Kosovo realnost i da će Srbija na to morati da se privikne.
  • 23.09.2023
Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023